Kategorier
Nyheter Skiver

Suede | Night Thoughts

Jaggu. Jaggu! Hvem hadde trodd at Suede, etter et kvart århundres fartstid, skulle klare å komme opp med en skive som nærmest er fullt på høyde med deres mest klassiske verk fra 90-tallet? «Night Thoughts» kan minne om Suede rundt 1995 – litt «Dog Man Star», og litt «Coming Up».

Warner

Jaggu. Jaggu! Hvem hadde trodd at Suede, etter et kvart århundres fartstid, skulle klare å komme opp med en skive som nærmest er fullt på høyde med deres mest klassiske verk fra 90-tallet? «Night Thoughts» kan minne om Suede rundt 1995 – litt «Dog Man Star», og litt «Coming Up». Her er både den mørke, håpløst romantiske lyrikken og den storslagne, teatralske og dystre musikken fra førstnevnte, og de mer kommersielle gitarpoplåtene fra sistnevnte. Åpningssporet «When You Are Young» er sterkt orkestrert og slår an tonen både lyrisk og musikalsk – enhver fan av klassisk Suede vil garantert smile bredt første gang man hører den. Sporet repeteres i en kortere versjon mot slutten av skiva som en annen Sgt Pepper, nå under navnet «When You Were Young», og understreker skivas løselige tema om ungdommens idealisme, lidenskap, dop, desperasjon, fremmedgjøring og svik. (Ikke akkurat ny mark som Brett Anderson pløyer tekstmessig her – men denne gang er mange av tekstene mer retrospektive, fra foreldregenerasjonens perspektiv.) Musikalsk minner låta litt om «We Are The Pigs», spesielt mot slutten når Anderson lekent spretter opp i falsetten.

Første smakebit fra skiva var andresporet «Outsiders», et klart singelvalg og nok en klassisk lydende Suede-låt, i likhet med «Like Kids», som begge har de karakteristiske episke og dramatiske Suede-refrengene hvor Andersons emosjonelle stemme svever høyt over Richard Oakes’ multiple lag av gitarer. Er du helt fremmed for bandet, så forestill deg en oppdatert versjon av David Bowie rundt «Diamond Dogs» eller «Aladdin Sane».

Og er det ikke ironisk at Bowie, artisten som har inspirert Suede mest, artisten som Brett Anderson nærmest har formet sin egen scenepersonlighet etter, igjen setter Suedes nye plateutgivelse i skyggen? Forrige skive «Bloodsports» kom ut uka etter at Bowie gjorde et sensasjonelt og uventet comeback med «The Next Day» i mars 2013, og nå blir «Night Thoughts» sluppet i den tyngste sørgeperioden etter Bowies død – og to uker etter Bowies beste skive på en mannsalder, «Blackstar».

Men dette er uansett en skive som står som en påle i Suedes allerede knallsterke katalog, og det er vanskelig å forestille seg at fans av bandets klassiske skiver vil bli skuffet av «Night Thoughts». Den har alle elementene som gjorde Suede til et av 90-tallets viktigste band, og er nærmest kjemisk renset for dødpunkter. Deres beste siden «Coming Up», lett.

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato: 05.02.2016