Kategorier
Nyheter Skiver

Statsmenn | For Et Liv

Nei, dette er ikke Jonas Gahr Støre som platedebuterer med resten av Stortinget. Tvert imot er Statsmenn hardtarbeidende musikere fra Rogaland som definitivt heller bruker tiden i studio fremfor å spekulere i aksjer og annet fjas. Men politisk bevisste er denne gjengen som nå er ute med sitt andre album fylt med norskspråklige tekster på vaskeekte rogalandsk.

TRT Music

Nei, dette er ikke Jonas Gahr Støre som platedebuterer med resten av Stortinget. Tvert imot er Statsmenn hardtarbeidende musikere fra Rogaland som definitivt heller bruker tiden i studio fremfor å spekulere i aksjer og annet fjas. Men politisk bevisste er denne gjengen som nå er ute med sitt andre album fylt med norskspråklige tekster på vaskeekte rogalandsk. Med en god porsjon lettbeint satire i tillegg er virkelig tekstene til bandet noe som trekker helhetsinntrykket opp. Helt fritt for flaue nødrim og typisk norsk rødvinsdynket melankoli som suger all livskraft ut av deg. Du trenger ikke sutre eller klynke som om det var din siste time her på jorda for å synge på norsk om livets utfordringer eller trivialiteter.

Men over til det musikalske bakteppet, og det er her Statsmenn virkelig har funnet resepten. Med en salig og god blanding melodiøs rock som krysser over i hard rock med fete AC/DC-riff og en liten dose cowboyhatt i form av sørstatsrock (a la Blackfoot) har de virkelig skapt et ganske unikt lydbilde i mine ører. Og litt Jokke er det å spore her også. Melodiøst, autentisk, nakent og rått på en og samme tid. Variasjonen i låtene er også noe som helt klart gjør denne skiva til en veldig trivelig reise. Gjennom ti spor kjedet jeg meg faktisk ikke et eneste sekund, og det kommer fra en anmelder som definitivt sjeldent lar seg begeistre av norskspråklig rock. Det finnes riktignok noen gode unntak, men som oftest blir det enten for harry, rølpete, kleint eller hipsteraktig. Og det er her Statsmenn for min del treffer blink ved å unngå de fire famøse fallgruvene. Dette er rett og slett uimotståelig og ekte rock rett fra hjertet. Bare ta en lytt på låtene “For Et Liv”, “Torpedo”, “Gje Meg Tid” og ikke minst “Fasade” så skjønner du hva jeg mener.

Sist men ikke minst har bandet en uslepen diamant i vokalist og gitarist, Tom Roger Tu. Han synger med en rå intensitet samtidig som han klarer å dra låtene ned når det er på sin plass med et mer poppete uttrykk i stemmen. Og jeg vet ikke hvorfor jeg kom på det, men han minner meg faktisk til tider om Peter Garrett fra Midnight Oil, et band jeg ikke har hørt på siden 90-tallet. En strålende vokalist åkkesom. Resten av bandet leverer også bare så det er sagt, og som en liten kuriositet var bandets trommeslager med på å starte Ingenting i sin tid. 

Produksjonen er det heller ingenting å sette fingeren på. Her er det akkurat passe med saft i både trommer, bass og gitarer. En velbalansert dynamikk med andre ord. 

Joda, dette var en virkelig hyggelig overraskelse fra Rogaland. Distriktet som har gitt oss en rekke bautaer innen pop, rock og hard rock. Statsmenn har funnet sitt eget uttrykk og står fjellstøtt på egne ben med en fot i rocken og den andre i hardrocken, og manifestet får du her i form av “For Et Liv”. For en skive vil jeg si til det! 

5/6 | Pål J. Silihagen

Utgivelsesdato 22. september 2023

Vi har intervju med Statsmenn i vårt splitter nyeste nummer! Kjøp det her og nå for en skarve trettilapp!