Kategorier
Multimedia Nyheter Skiver

Soundgarden | Live From The Artists Den

«Live From The Artists Den» er den første utgivelsen med Soundgarden etter at bandet gikk i graven sammen med sin vokalist, og er tilgjengelig på både CD, LP og Bluray. Her får vi servert 29 låter over 150 minutter, fra det nydelige Wiltern Theater i Los Angeles i 2013.

UMe

Soundgarden var tre år ut i sin andre epoke og hadde sitt første album på seksten år, «King Animal» vel bak seg da de i februar 2013 spilte denne konserten som en del av TV-serien «Live From The Artists Den» som har rullet i USA siden 2006, hvor man får presentert et band i høyst utradisjonelle omgivelser. Samme år spilte de i Oslo Spektrum, og det virket som om Soundgarden var innstilte på å fortsette karrieren sammen i lang tid fremover. De planene ble brått skrinlagt da frontmann Chris Cornell tok sitt eget liv på hotelrommet sitt etter en konsert i Detroit i mai 2017.

Dette er den første utgivelsen med Soundgarden etter at bandet gikk i graven sammen med sin vokalist, og er tilgjengelig på både CD, LP og Bluray. Her får vi servert 28 låter over 150 minutter, fra det nydelige Wiltern Theatre i Los Angeles, hvor bl.a. Tom Petty spilte inn sin liveskive «Pack Up the Plantation». Dette er også den første offisielle liveskiva som dokumenterer en hel konsert med Soundgarden – 2011-utgivelsen «Live on I-5» var mer en samling av låter innspilt diverse steder på deres 1996-turné.

Setlista lener seg tungt på det som ble Soundgardens siste skive, «King Animal», hvor hele ti av tretten låter blir fremført. Men utenom de forventede hitlåtene (som «Black Hole Sun», «Fell On Black Days» og «Spoonman» får vi også høydepunkter fra skiva de fleste regner som bandets bauta «Badmotorfinger», som «Jesus Christ Pose», «Rusty Cage» og avsluttende «Slaves & Bulldozers». Men de graver også frem en del høyst uventede låter som utelukkende hardcorefansen drar kjensel på. Vi får for eksempel en urfremføring av «Blind Dogs», en obskur låt fra filmmusikken til «The Basketball Diaries» fra 1995, og «New Damage» kan jeg heller ikke huske å ha sett for ofte på noen Soundgarden-setliste. Og det sier jo sitt at de velger å åpne hele showet med den Black Sabbath-aktige «Incessant Mace» fra debutskiva «Ultramega OK», hvorifra de også henter «Flower».

Hva så med selve fremføringen? Joda, som de fleste fans er fullstendig klar over, var ikke Chris Cornell alltid like jevn i sine prestasjoner. På sitt beste var han helt fantastisk, men han kunne absolutt ha sine dårlige dager han og, hvor vokalen låt famlende og svak. Her låter han stort sett bra, selv om han tydelig sliter på noen av de eldre låtene – som normalt er når en mann på nærmere 50 skal gjenskape noe han opprinnelig sang som noen-og-tyveåring. Resten av bandet leverer som forventet – Matt Cameron er som alltid en ypperlig trommis, og Kim Thayil er en særs utradisjonell gitarist for et band med metal-røtter – i spillestil minner han mer om Frank Zappa enn Tony Iommi.

Det skal visstnok eksistere nok opptak av innspillinger bandet gjorde i 2016 til en ny skive (som Cornell selv fortalte Norway Rock Magazine i dette intervjuet fra 2016 : «Vi er godt i gang med å skrive låter til den nye skiva, jeg vil anslå at vi har godt over halvparten av låtene klare, og regner med å gå i studio til høsten for å spille den inn.»), men uenighet mellom de gjenværende bandmedlemmene og Cornells dødsbo gjør det høyst usikkert om disse noengang vil se dagens lys. Derfor er det ikke usannsynlig at «Live From The Artists Den» er den siste offisielle Soundgarden-skiva noensinne, og i så fall er dette et passende farvel med ett av vår generasjons beste band og en av vår generasjons største vokalister. Er du fan, så skal du ha denne.

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 29.juli 2019

Les intervjuer med Soundgardens Matt Cameron og Kim Thayil her og Chris Cornell her!