Kategorier
Nyheter Skiver

Sons of Apollo | Live With The Plovdiv Psychotic Symphony

Forventningene var enorme da progmetal-supergruppa Sons of Apollo offentliggjorde sin eksistens, men selv om 2017-debuten «Psychotic Symphony» var solid, hadde nok mange forventet seg mer fra en så hinsides sterk bandbesetning. Denne liveskiva viser bandet fra en litt annen side.

InsideOut Music

Forventningene var enorme da progmetal-supergruppa Sons of Apollo offentliggjorde sin eksistens, men selv om 2017-debuten «Psychotic Symphony» var solid, hadde nok mange forventet seg mer fra en så hinsides sterk bandbesetning. Med de tidligere Dream Theater-medlemmene Derek Sherinian og Mike Portnoy ved roret på henholdsvis keyboards og trommer, backet av bassgitarens trollmann Billy Sheehan (Mr.Big, The Winery Dogs, David Lee Roth band) , gitarvirtuosen Ron «Bumblefoot» Thal (ex-Guns N Roses – og nå også vokalist i Asia) og den vokale kameleonen Jeff Scott Soto, var mulighetene absolutt til stede for å skape en klassiker innen sjangeren. Det skjedde ikke denne gang, men at Sons of Apollo er et band med et massivt potensiale er vel hevet over enhver tvil.

Under fjorårets turné fikk de muligheten til å gjøre en meget spesiell konsert i et antikt romersk amfiteater i Plovdiv i Bulgaria, tidvis backet av et orkester, og dette er nå gjort tilgjengelig på både BluRay, DVD og CD i diverse kombinasjoner. Med kun en studioinnspilling bak seg, var det spenning i hva bandet ville velge å spille på konserter av 150 minutters varighet, utenom alle de ni låtene skiva har å by på. Naturlig nok får vi noen Dream Theater-låter, alle tre hentet fra «Falling Into Infinity», den ene skiva som både Sherinian og Portnoy var med på. Og det mest oppsiktsvekkende her er kanskje når Bumblefoot kupper mikrofonen på «Just Let Me Breathe» og viser at han er en mer enn kapabel vokalist.

Den første delen av konserten har fokus på bandets originalmateriale, hvor seks av skivas ni låter fremføres. Ikke uventet skal alle bandmedlemmer ha egen solosekvens, hvorav Soto bruker sin til å hylle sitt store forbilde Freddie Mercury med allsang, deler av «Prophet’s Song» og en cover av «Save Me», Sheehan gjør sin sedvanlige magi som sender haka i gulvet, mens Bumblefoot har den mest underholdende, basert på temaet fra Pink Panther.

Del 2 av konserten er utvilsomt det mest unike, når bandet får selskap av et orkester og et kor på scenen, og fremfører en rekke covere av sine egne favoritter fra den klassiske rocken – og de fleste er plukket fordi de egner seg til orkester og kor. Spesielt åpningen låter heftig, i det de drar i gang Led Zeppelins «Kashmir», og man ser av gliset til bandmedlemmene at de koser seg vilt – dette er en drøm som går i oppfyllelse for de. Neste låt funker også optimalt, når de gjør Rainbows «Gates Of Babylon», selv om Portnoy går litt av skaftet på doble basstrommer et par ganger.

Etter et aldri så lite hvileskjær med deres egen «Labyrinth», kommer det som for min del ble høydepunktet, en aldeles strålende versjon av Ozzy Osbournes «Diary Of A Madman» (låta jeg holder som det ypperste Ozzy noensinne har gjort, og da inkluderer jeg Sabbath!) – sluttpartiet her med det gotiske koret fikk faktisk gåsehuden til å stritte. Enkelte låter er som man kunne forventet – som Pink Floyds «Comfortably Numb», og med Sotos Queen-fetish kom heller ikke «The Show Must Go On» som en bombe – Soto var faktisk en av Brian May & Roger Taylors utvalgte vokalister i deres offisielle Queen Extravaganza for noen år siden. (På vår DVD/BluRay mangler to coverlåter som du får på CDen – «Comfortably Numb» og Aerosmiths «Dream On».)

Det ordinære settet rundes av med Dream Theaters «Lines In The Sand», og når de kommer tilbake for et par ekstranumre får vi Van Halens «And The Cradle Will Rock» (forøvrig den første låten dette bandet spilte sammen, på minnekonserten for JSSs bassist David Z som døde i en bussulykke i 2017) og deres egen «Coming Home», komplett med full allsang fra et nå meget entusiastisk bulgarsk publikum.

Definitivt en meget fin liveskive og en underholdende DVD som er godt og variert filmet i en særdeles atmosfærisk arena, og lyden er også klar og alle instrumenter høres tydelig. Så krysser vi fingrene for at Sons Of Apollos neste studioskive blir helt fullstendig killer klassiker. De har en slik skive i seg.

5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 30.august 2019

Les intervju med Derek Sherinian her!