Selv om britiske Skunk Anansie hadde sin storhetstid på siste halvdel av 90-tallet, har de på langt nær valgt å vandre nostalgiveien etter at de kom sammen igjen for ti år siden. De har gitt ut tre skiver etter gjenforeningen, og på scenen er frontkvinne Skin fortsatt en høyspent energibombe med en engels stemme. Sammen med gitarist Ace oppdaterte hun oss på status før de gikk i strupen på konsertgjengerne i Oslo i mars 2017. <
Tekst : Geir Amundsen
Livefoto: Arash Taheri
– Husker noen av dere første gang Skunk Anansie spilte på dette lokalet, Sentrum Scene i Oslo?
Ace: – Jeg vet vi har spilt her før, men usikker på når første gang var…
Skin: – På 90-tallet en gang?
– Ja, det var som supportband for Therapy? i 1995 – da var dere debutanter og de var på sitt største med «Infernal Love». Det virker ganske absurd i dag.
Skin: – Er det så lenge siden? Men jeg husker godt den turneen, det var vår første utenfor Storbritannia, så det var ganske stort for oss.
Ace: – Ja, jeg tror bare vi såvidt hadde gjort en konsert i Frankrike før vi fikk sjansen til å bli med Therapy? ut i Europa.
Skin: – Hva skjedde med Therapy? egentlig?
Ace: – De holder det fortsatt gående, ga ut ny skive i fjor tror jeg.
Skin: – Nei, jeg synes ikke det! «Black Traffic» ble innspilt på en veldig elektronisk måte – den limte vi sammen. Men på den nye skiva, så er det totalt elektroniske låter. Samtidig er vi et rockeband, men vi er alltid klar over hvem vi er og hva vi gjør, og vi har lov til å eksperimentere. Men vi har et åpent sinn til hvordan vi skriver og hvordan vi fremfører låtene. Hvis du legger restriksjoner på deg selv som artist, så hindrer det deg i å være så kreativ som du kunne vært. Vi har skrevet låter som er så poppa at Justin Bieber kunne fremført de! Og selv om vi har likt de, så har vi innsett at det ikke passer for oss! Vi har alltid hatt rom for å prøve, for å teste ut ulike sjangere, og lære av våre feil. Vi er villig til å ta musikalske avstikkere, men vi vender alltid tilbake til de vi virkelig er.
– Er dere fortsatt en kvartett på scenen, eller har dere utvidet besetningen på scenen for å kunne gjenskape disse låtene?
Skin: – Vi har fått inn en ekstra musiker. Og det gir oss muligheten til å spille noen eldre låter som vi tidligere ikke har kunne gjøre. Ikke på grunn av keyboards, men på grunn av vokalen – mange av låtene våre har to overlappende vokallinjer, og det høres bare rart ut om den ene mangler – eller om en mann skulle sunget de! Og vi ville ikke ha den ene vokallinja på tape, det er juks! Derfor har vi fått med oss Erika, som vi har jobbet med før – ikke bare synger hun grisebra, men hun spiller keyboards, gitar og perkusjon, så hun fyller virkelig ut lydbildet!
Ace: – Og hun styrer samplingene av strykerne som vi nesten må ha med på låter som «Tracy’s Flaw». Så ja, hun gjør en viktig jobb på denne turneen.
Skin: – For meg er det viktigste at hun synger! Hun gir mange låter en ekstra dimensjon, så dette er noe vi fortsatt jobber daglig med å utvikle.
Ace: – Og så er Erika kona til Mark (Richardson, trommer), så da trenger ikke han å lengte hjem, og hun er ikke bare en belastning og kostnad hvis hun blir med på turneen uansett!
– Dere har nå gitt ut seks skiver – hvor vanskelig er det å velge ut en representativ setliste til konsertene?
Skin: – Det blir stadig vanskeligere! Og det har blitt min jobb nå, antar jeg. Vi har øvd inn rundt 45 låter til denne turneen, og vi begynte å øve i september. Men først skrev jeg ut titlene på samtlige låter fra alle skivene på hver sin papirlapp, og så fjernet vi de som vi absolutt ikke ville gjøre. Så hadde vi noen øvinger, og fjernet de låtene som vi innså ikke ville fungere optimalt. Vi øvde litt til, og fjernet enda flere lapper. Til slutt satte jeg meg ned og prøvde sette sammen en løs rekkefølge, med en åpning, et midtparti, en avslutning og ekstranumre.
Ace: – Men vi endrer setlisten fortløpende. Hvis en låt ikke funker, så bytter vi den ut til neste kveld. Og i noen land er enkelte låter veldig populære, mens i andre land er samme låt totalt ukjent. Hvis f.eks førsteskiva er vår bestselger i ett land, tar vi kanskje en gammel låt ekstra, som vi har allerede har øvd inn for en slik anledning.
Skin: – Vi har alltid åpninga og avslutninga klar, men vi aner oftest ikke hva vi skal gjøre som ekstranummer – det blir vanligvis ganske spontant! Der bare ser vi hva som skjer.
– Hvor mange låter har dere som dere føler dere MÅ spille på hver eneste konsert?
Ace: – Treogtyve!
Skin: – Jeg vil si ti. Vi har ti låter som vi vet funker, hver eneste gang. Man kan endre litt på setlista, men du kan ikke klusse den for mye til. I Polen f.eks. var vi aldri så store på 90-tallet, der er det mange som ikke kjenner alle de gamle låtene. Så vi må ha litt av hvert. Men det er ti låter jeg føler vi ikke kan droppe.
– Og gjør dere det, vil publikum korsfeste dere.
Skin: – Ikke nødvendigvis korsfeste oss, så lenge vi gir de noe de vil ha. Vi kan f.eks fint droppe «Secretly» bare vi spiller «You’ll Follow Me Down» i stedet. Men dropper vi begge, så blir det bråk! Og hvis vi ikke spiller «Hedonism», så ville mange gå forbannet hjem!
– Jeg vet at det ikke er en Skunk-låt, men det var likevel Skunk-fans som sendte «Carmen Queasy» opp på hitlistene. Har dere noensinne gjort den live?
Skin: – Nei, fordi det er kun meg som synger på en annen artists låt. Det er Maxim fra The Prodigy.
Ace: – Jo, vi har spilt den en gang, på en festival i Holland, da kom Maxim opp og gjorde den sammen med oss. Da var låta helt ny.
Skin: – Er du sikker? Jeg husker at jeg spilte den med ham, men ikke at vi gjorde den.
Ace: – Joda, jeg husker tydelig at jeg satt backstage på festivalen og lærte meg den! The Prodigy spilte samme dag som oss, og Maxim kom på med oss til ekstranummer.
Skin: – Jaha? Det har jeg helt glemt!
Ace: – Jeg var blant annet gjestegitarist på 25-årsjubileumskonserten deres i Brixton i 2000, sammen med Brian May fra Queen. Det var utrolig gøy! Etter konserten spurte jeg Lemmy om han kunne signere noen plater for meg. Selvsagt, sa han – og så dro jeg frem samtlige skiver på vinyl. ‘Skal jeg signere alle?!’ spurte han? ‘Ja takk!’ svarte jeg. Han brummet litt, men smilte og satte i gang – han syntes det var litt stas!
– Hva tenker dere når dere står på scenen og ser halve publikum stå med mobiltelefonene høyt hevet? Uansett om de filmer, tar selfies eller sender Snapchats med dere i bakgrunnen?
Skin: – Jeg må si at det plager meg ikke så mye lenger, fordi jeg har blitt vant til det. Men et sted setter jeg grensen – og jeg ga f.eks klar beskjed til en dame i går – og det er de drar frem en forpult iPad for å filme. For helvete, dette er en rockekonsert! Hvis du ser den gjennom en iPad-skjerm, så sperrer den hele utsikten, du er faen meg ikke til stede lenger! En ting er med en telefon, den kan du holde diskret opp uten å forstyrre de bak deg alt for mye – men en føkkings iPad!?! Det er for mye, det er så nerdete! Det er greit for meg at du har en telefon i den ene hånda så lenge du har en drink i den andre – dette skal være gøy!
– Folk glemmer å oppleve konsertene der og da, de er opptatt med å dokumentere at de var der.
Skin: – Nettopp! Og det irriterer meg grenseløst, når folk først står og filmer hele konserten, og så bare legger det ut på Facebook for å vise at de var der, uten å noensinne se på det! Og hvor mange gidder å sitte hjemme å se på en venns kornete opptak med dårlig lyd fra en eller annen konsert som de ikke gadd å gå på selv!?! Hallo!?! Greit, film 30 sekunder av favorittlåta di og legg det på Facebook, men ingen er interessert i å se 10-15 låter med elendig lyd – ingen! Du oppnår kun å irritere både bandet på scenen, publikum rundt deg, og vennene dine på Facebook! Så drit i det! Du er på konsert! Vær tilstede der og da! Ferdig snakka!
– Merker dere noe forskjell fra land til land på dette feltet?
Skin: – Ja, veldig. Italia er verst. Og Frankrike er de flinkeste i klassen – der ser vi kanskje 2-3 i salen med telefonene oppe. Men i Italia står alle og filmer, hele tida! Jeg skuer ut over et hav av lysende skjermer og ser nesten ikke ansiktene på folk!
– Tror dere at dere uansett hadde kommet sammen igjen hvis dere ikke hadde blitt bedt om å lage et par nye låter til samleskiva «Smashes & Trashes» som kom i 2009?
Ace: – Ja, men vi er fortsatt de samme fire menneskene. Vi har ikke endret personlighet.
Opprinnelig publisert i Norway Rock Magazine #2/2017