Kategorier
Live Nyheter

Skambankt @ DNB Arena, Stavanger

Etter 28 år og ni studioalbum kom det som en overraskelse på de fleste da Jæren-bandet Skambankt tidligere i år annonserte sin avskjedsturné, og denne lørdagskvelden skulle det settes et definitivt punktum på hjemmebane foran 5000 fans, med spesielle gjesteartister på scenen med bandet.

Fredag 04. november 2022

Etter 28 år og ni studioalbum kom det som en overraskelse på de fleste da Klepps store sønner Skambankt tidligere i år annonserte sin avskjedsturné, og denne lørdagskvelden skulle det settes et definitivt punktum, på hjemmebane foran 5000 fans, med spesielle gjesteartister på scenen med bandet.

Tromsøbandet Lüt stiller som et av to oppvarmingsband for Skambankt i kveld, og de gjør en fin figur i løpet av de 15 minuttene de har fått tildelt. De forteller publikum hvor mye Skambankt har betydd for dem som band og hvor glade de er for å være her i kveld, Musikken til Lüt har mye til felles med Skambankt, og kanskje er det nettopp de som skal overta stafettpinnen. Hvis jeg skal være litt kritisk, så er det litt dumt at de velger å bruke 2-3 minutter av de stusselige 15 minuttene de har fått tildelt på å introdusere bandet. Når i tillegg vokalisten bruker tid på å proklamere at han skal bli første menneske på Jupiter, så mister jeg litt tålmodigheten min med gjengen fra det høye nord. Her har de nok litt å lære enda, men rent musikalsk er de dritkule og er vel verdt å få med seg. 4/6

Så var kvelden kommet da Skambankt skulle gi seg etter 28 år med kompromissløs rock and roll. Etter en morsom og samtidig noe alvorstynget innledningsprat av Rune Nilson, sparker så kveldens hovedattraksjon i gang showet med låten «Dynasti» fra bandets andre studioutgivelse «Eliksir». Låten sitter helt fint den, men stemmen til Terje Winterstø Røthing utmerker seg negativt og får varsellampene til å blinke hos undertegnede. Hvis det skal fortsette sånn så kan dette bli en ubehagelig kveld for alle involverte.

Neste låt ut i form av schlägeren «Skambankt» lider under det samme som åpningslåten, og den blir nesten en parodi. Der det skal trykkes litt til på versene, må Terje gå ned i toneleie – som gir samme effekt om å stikke hull på en ballong. Den blir rett og slett litt blodfattig og bekymringene mine styrkes. Den følges kjapt opp av «Satan – det e du» fra gruppas aller siste studioskive som kom ut tidligere i år. Den sitter noe bedre enn de to første, men så skal det sies at den er også betydelig roligere og jeg legger merke til et par godt voksne damer som står og danser ved siden av meg. Bandet informerer oss fra scenekanten at de håper at de 5000 som er til stede får hørt akkurat sin favorittlåt av Skambankt, og det virker som de har truffet den litt eldre garden med «Satan – det e du».

Neste album som får luftet seg i kveld er «Sirene» og låten «Voodoo». Endelig virker som det løsner litt for gutta på scena og kveldens første fulltreffer er et faktum. Dessverre klarer de ikke å holde momentet oppe, fordi «Horisonten Brenner» blir en liten sviske for min del.

Siden dette er bandets siste konsert, så lover de oss en del overraskelser i løpet av kvelden og den første av de er låten «Panzersjokk!» fra debutskiva, som de så langt jeg vet ikke har spilt på konserter på en lang stund. Plutselig sitter stemmen til Terje Winterstø Røthin også, og bekymringene mine for kvelden fordufter heldigvis. Låten blåser taket av DNB Arena og bekrefter det jeg alltid har ment, at gammal Skambankt er beste Skambankt!

Kveldens andre overraskelse kommer hele veien fra Trondheim. Prepple Houmb fra Dumdum Boys kommer ut og fremfører låten «KKK» med bandet, som han som kjent var med å synge på da den ble gitt ut på debutskiva tilbake i 2004. Herregud så tøft og så vidt jeg vet er dette første gang han er med å fremføre «KKK» på scenen med Skambankt.

Den nydelige «10/10» gir oss et perfekt avbrekk en tredel gjennom konserten og låten gir både meg og sikkert mange andre som meg frysninger av den gode sorten. Vakkert!

Så får Terje hele DNB Arena til å synge bursdagssang til hans 12 år gamle sønn som er i publikum i kveld, siden han selv ikke har hatt tid i løpet av dagen til å gjøre det. Fin gest fra publikum.

Men når de så kjører i gang en ballade-dobbel med «Hadde Eg Bare Visst» og «Balladen Om Deg», sparker de bena under trykket som de så ypperlig har bygget opp frem til nå. Jeg biter meg merke i at mange benytter anledningen til og går på do eller kjøpe mer å drikke.

«Slukk Meg (For Eg Brenner)» og «Malin» får gang på publikum igjen og stemningen tar seg kjapt opp igjen. Litt småsur vokal på den førstnevnte.

Så får vi nok en overraskelse – riktignok ikke i samme liga som Prepple, men uansett kult. Harald Harestad fra det lokale bandet Kåte Klør kommer opp og fremfører en knakende fin versjon av låten «Ti» med bandet.

Debutplata får virkelig kjørt seg i kveld og vi får en kjapp trio i form av låtene «Desertør!», «Alarm» og «Me sa Nei!». Dæven så det svinger nå! Taket løftes nok en gang i DNB Arena, og dette er virkelig Skambankt på sitt aller ypperste!

Så kommer kveldens siste og kanskje kuleste overraskelse. Terje kan informere oss om at de ble kjent med den neste gjesten under en spillejobb i Ålesund for noen år siden der de hadde blitt enige om å gjøre en låt sammen under en av sine respektive bands konserter. Skambankt innfridde sin del av avtalen kort tid etterpå, mens kveldens gjest ikke hadde fått muligheten til å gjengjelde tjenesten. Så når Skambankt i kveld skulle ha sin siste konsert, så måtte han jo stille. Ut kommer så Åge Aleksandersen til øredøvende jubel og fremfører en dritfet versjon av «Levva Livet». Utrolig morsomt!

Hoved-settet avsluttes som de startet det med en låt fra albumet «Eliksir» og vi får fremført en forrykende versjon av «Stormkast #1». Et så til de grader verdig punktum for Skambankt i DNB Arena.

Som ekstranummer spiller de «Anonyme Hatere» – som enkelte i salen har ropt etter i hele kveld, etterfulgt av en stødig utgave av «Mantra» før de tar det helt ned igjen med låten «Når Eg Sove». Etter nesten to og en halv time i DNB Arena i kveld takker Skambankt av og de fremmøtte rusler lykkelig og litt tom ut i kveldsmørket i Stavanger. 5/6

Tekst: Glenn Knudsen
Foto: Stian Sele