Kategorier
Intervjuer Nyheter

Sivert Høyem – tilbake på egne bein

Etter å ha dedikert de siste fire årene til en gjenforening med Madrugada, ny skive (fjorårets «Chimes At Midnight») og intensiv turnering i både Norge og i Europa, er Sivert Høyem nå tilbake i solosporet, og slipper den 29. september den første smakebiten fra sin kommende soloskive «On An Island», ute i januar 2024. Vi tok en prat med fyren i anledning ny låt og video, som du kan se og høre her.

Tekst: Geir Amundsen
Foto: Anne-Marie Forker

– Fredag 29. september slippes din nye singel og video «The Rust» fra den kommende skiva «On An Island». Hva handler den om?
– Oftest tar jeg utgangspunkt i mitt eget liv når jeg skriver tekster, men det kan ofte være litt tungt å sette seg ned for å prøve å sette ord på hva jeg føler i dag. Denne låten er litt annerledes, det er mer storytelling – den omtales vel som en mininovelle i presseskrivet. Det er historie om to mennesker som bor i et hus som er i ferd med å falle ifra hverandre. Den er litt inspirert av følelsen jeg ofte får når jeg er i Nord-Norge – det er veldig værhardt, og det er mye forfall.
– Det reflekteres jo veldig i videoen. I likhet med videoene i Madrugadas Vesterålen-prosjekt fra i fjor.
– Ja, og det er nesten uunngåelig, for det skal mye til for å få ting til å se plettfritt ut der oppe, når det er så værhardt som det er. Litt vanskelig å konkretisere hvor inspirasjonen til denne låten kom fra, men det har å gjøre med følelsen man får når man er på veien, og kjører forbi et lite forfallent hus ute i skogen, og så innser man at: ‘Jøss, her bor det jo folk!’.
Jeg hadde ofte den følelsen da jeg pendlet mellom Stockholm og Oslo i Madrugadas tidlige periode, da jeg bodde i Stockholm, og da kjører man gjennom lange øde områder, så dette er noe jeg har hatt i bakhodet i årtier, og jeg har prøvd å skrive noe ut ifra perspektivet til folk som bor på slike områder og har livet sitt der. Men videoen er også ment som en introduksjon til hele prosjektet og hele plata, stemningen av å være i Nyksund, hvor skiva er lagd. Den skal ikke nødvendigvis illustrere teksten i den låten, mer få frem det værharde, forfallet, elementene, og som en liten dokumentar om innspillingen, hvordan skiva ble lagd og stemningen rundt arbeidet med skiva.

– Resten av bandet ditt er ikke nordlendinger – dro du dem med deg opp til Vesterålen for å gi dem den samme stemningen som skiva var ment å ha?
– Ja, de er jo fra steder som Stavanger og Oslo. Hele skiva ble til i løpet av to uker, hvor vi lagde oss et studio i Nyksund.
– To uker? Skrev dere låtene i løpet av de to ukene også?
– Nei, jeg skrev mye av musikken etter at det ble klart at det var slik vi kom til å lage skiva, så mye av det er inspirert av mine minner fra oppveksten min i Nord-Norge. jeg leste de tidlige bøkene til Hamsun i ungdommen, og etter at vi bestemte oss for å dra til Nyksund, så gikk jeg ut og kjøpte og leste de bøkene på nytt, for første gang på 25-30 år.
– Nyksund er en enorm kontrast fra storbyen du bor i nå.
– Yttersiden av Vesterålen er særdeles eksotisk selv for meg, som kommer fra Sortland. Nyksund har en helt unik stemning, det bor bare ni mennesker der permanent. Den tyske fotografen som var med oss var helt fjetret av naturen og stemningen, jeg tror ikke han kan ha sovet en eneste natt mens vi var der. Han hadde aldri vært nord for Oslo.
– Og dette gjorde dere i fjor høst?
– Vi spilte det inn i høsten 2021.
– Så når skiva gis ut i januar 2024 er låtene faktisk to og et halvt år gamle.
– Ja, det er etterslepet som fremdeles eksisterer etter pandemien. Forhåpentligvis er vi ferdige med det nå.
– Har du fortsatt akkurat samme band som da du sist turnerte som soloartist i 2017-18? Jeg dro kjensel på Christer (Knudsen, som også turnerte med Madrugada) i videoen.
– Ja, Christer og Børge Fjordheim på trommer som var med meg til Nyksund, har spilt med meg siden 2009, tror jeg. Jeg ville holde innspillingen enkelt og gjøre så mye som mulig live, og lage noe som var litt mer direkte og umiddelbart. Vi hadde en liten session i Oslo i etterkant hvor vi spilte inn noe på nytt og la på ekstra instrumenter her og der, og da var hele bandet med. Det er da Cato Salsa på gitar og Øystein Frantzvåg på bass.
– Og dere har ikke spilt konserter siden 2018, før Madrugada gjorde sin gjenforening?
– Stemmer, 2018 gjorde vi noen konserter i festivalsesongen.
– Men det blir turné når skiva slippes i vinter?
– Ja, det blir det.

– Du og resten av Madrugada dukket plutselig opp på Tons Of Rock i sommer, som erstatning for Nightwish som brått måtte trekke seg på grunn av sykdom.
– Det kom veldig brått på, ja. Jeg fikk en telefon dagen før med spørsmål om vi kunne steppe inn. Og det ble helt fantastisk, jeg har drømt om å gjøre den festivalen lenge. Det var et enormt kick å komme på scenen som gjest med Satyricon sommeren 2019. Da fikk jeg virkelig opp øynene for hva den festivalen har blitt.
– Jeg registrerte mye mumling blant publikum den dagen om at «Madrugada i stedet for Nightwish?! Hæ? De passer da overhodet ikke inn her!», men jeg tror mange fikk seg en oppvekker den kvelden, for det var jo fullsatt slette og kjempestemning!
– Ja, for oss var dette kanskje beste måten dette kunne skjedd på, å bare komme på som underdogs og være i angrepsposisjon, haha. Nei, det var utrolig kult, for min del var det faktisk sommerens store høydepunkt.
– Har du crowdsurfet før?
– Crowdsurfet jeg der? Ja, det gjorde jeg kanskje! Haha! Joda, jeg har gjort det før, men mine stagedives har vært jævli dårlige i sommer. Men publikum på Tons Of Rock var mer med på notene!
– Madrugada avsluttet turneen for et par uker siden, med en konsert i København. Og da er spørsmålet, er Madrugada nå lagt tilbake på is, eller skjer det noe mer?
– Vi får se. Det er ikke utenkelig at vi gjør noe mer, men det blir i så fall en stund til. Planen min var hele tiden å gå tilbake til solokarrieren etter denne runden med Madrugada. Det var jo litt av sjarmen med å komme sammen igjen i 2019, for vi har alle andre liv utenom Madrugada. Det tok av litt av det negative presset av prosjektet, og det ble litt lavere skuldre for alle.
– Så per nå finnes det ingen konkrete planer om noe mer?
– Nei. Det ble jo mye mer langvarig enn vi egentlig hadde planer om i 2019, da var det snakk om en jubileumsturné for at «Industrial Silence» var 20 år. Og så ble det ny skive og enda en turné.
– Og dere spilte faktisk for 25 000 fans i Aten?
– Ja, for akkurat ett år siden, på Olympiastadion. Det var definitivt den største konserten Madrugada noensinne har gjort.
– Og her snakker vi egen headlinerkonsert, ikke en festival?
– Egen konsert, ja. Helt utrolig.
– Dæven steike.

Skiva «On An Island» slippes i januar 2024 – vi har fyldigere intervju med Sivert i neste nummer, som slippes i romjula! Abonner her for en hundrings og få det på utgivelsesdag!