Kategorier
Nyheter Skiver

Pil & Bue | Special Agents

Litt over ett år etter forrige utgivelse er duoen bak Pil & Bue, Petter Carlsen og Gøran Johansen, klar med nok et nytt album. Med «Special Agents» har parhestene klart kunststykket å bevege seg i ny musikalsk retning, samtidig som albumet er en naturlig fortsettelse av forgjengeren, «The World Is A Rabbit Hole».

Indie Recordings

Litt over ett år etter forrige utgivelse er duoen bak Pil & Bue, Petter Carlsen og Gøran Johansen, klar med nok et nytt album. Med «Special Agents» har parhestene klart kunststykket å bevege seg i ny musikalsk retning, samtidig som albumet er en naturlig fortsettelse av forgjengeren, «The World Is A Rabbit Hole». Og ikke nok med det. På de tre foregående platene har det vært seks låter. Denne gang klinkes det til med åtte.

Flere låter er dog ikke nødvendigvis en fordel i albumsammenheng, for sluttproduktet kan bli slappere når man ikke kaster egne favoritter like nådeløst over ripa lenger. På den annen side kan flere spor brukes til å slå opp dørene til et større musikalsk landskap.
Og det er akkurat dét duoen gjør. De utvider sitt selvskapte univers.

Med ordene ‘Hold kjæft!’ brølende ut av høyttalerne sparker «Change Your Mind» plata i gang. De tre første låtene er rå tromme- og gitardrevne godbiter, med en energisk vokal på topp. Akkurat som hos forgjengeren. Så overtar instrumentale «End Credits». Et stemningsfylt og dramatisk stykke musikk som varsler nye tider.

Når jeg innledningsvis mente at mange låter ikke nødvendigvis er en fordel i albumsammenheng hadde jeg neste låt, «When You Wake Up, Do You Stop Dreaming», i tankene. Vakkert og filosoferende isolert sett, men som i uttrykk minner for mye om Carlsens
solomateriale. Ikke Pil & Bue.

Tekstene på albumet tar for seg et stort spekter av samfunnsaktuelle temaer. Her finner vi blant annet oppgjør med homohets, det bisarre scenarioet av krig og kaos, samt hyllest til alle der ute som bidrar til en bedre verden. Det er tross alt de de som er spesialagenter.

Opprinnelig består prosjektet av gitar, trommer og vokal. I studio har imidlertid duoen tatt seg friheten til å legge på bass også. Lange låter er ikke ukjent for Pil & Bue. Denne gang bikker tre av låtene fem minutter. Sistesporet med den kryptiske tittelen «Never Stop (part 1)» varer i hele 7:17 minutter.

De to musikerne er ikke bare stødig i uttrykket, de krydrer også låtene selvsikkert og lekent med spenstige detaljer og heftige taktskifter. Med unntak av blindpassasjeren «When You Wake Up, Do You Stop Dreaming», er dette et helstøpt album. Kort oppsummert er «Special Agents» en rocka, melankolsk plate som kler en kontrastfylt samtid godt. (Intervju med Petter Carlsen i neste nummer av NRM!)

5/6 | Freddy Ludvik Larsen

Utgivelsesdato 24. februar 2023