Kategorier
Skiver

Paul Gilbert | Werewolves of Portland

Paul Gilbert er en kjent herremann for mange av oss, både fra Racer X og Mr. Big, men også som mangeårig soloartist med 15 soloskiver bak seg. Eller 16, når nå «Werewolves Of Portland» er ute. Nok en gang skal han vise verden at han fortsatt har evnen til å utvikle seg, og gå nye veier.

Mascot

Paul Gilbert er en kjent herremann for mange av oss, både fra Racer X og Mr. Big, men også som mangeårig soloartist med 15 soloskiver bak seg. Eller 16, når nå «Werewolves Of Portland» er ute. Nok en gang skal han vise verden at han fortsatt har evnen til å utvikle seg, og gå nye veier.

På den forrige skiva «Behold Electric Guitar» fra 2019 begynte han som smått å utforske slidegitarens verden, noe han har videreutviklet denne gang. Mye av skiva befinner seg i slidegitar-universet, og han viser at han faktisk er i stand til å utvikle seg som musiker og gitarist. Som han nevner i vårt siste intervju, mener han det er lettere å føre melodilinjer med bottleneck´en, for låtene er lagd rundt tekster, som står i booklet´en til plata. På videoen til låta «Argument About Pie» er det sågar tekster, så her er det fritt fram for å synge med, selv om det ikke er vokal på plata. Rene karaoke-skiva dette her.

Planen var opprinnelig å ha med seg band i studio, men det satte Covid-19 en stopper for, så han spilte like gjerne alle instrumentene selv, og sannelig ror han det i land ganske så elegant. Noen stor trommis er han ikke, men han går flere av de mer berømte trommisene en høy gang.

«Argument About Pie» er ei strålende låt, med melodilinjer som ikke går i glemmeboka så lett, og det er liten tvil om at det er en Mr. Big-musiker vi har med å gjøre. Både lydbilde og melodivalg minner sterkt om bandet han var med å forme på slutten av 1980-tallet og framover. Dette gjelder for øvrig hele plata, men dette kuttet har noen svært kjente elementer i seg. Refrenget er svært iørefallende, og kiler akkurat der det er best å bli kilt.

Den som venter på gitarfresing i Racer X-stil blir kanskje skuffet, for han er svært tilbakeholden med de mest utpregede gitarhelt-mitraljøsene, men en og annen runde serverer han. Melodien står i førersetet, og det er tidvis svært tydelig at det ligger tekster bak melodilinjene.

Hovedriffet på «Problem-Solving People» minner sterkt om Thin Lizzy´s «Sha-La-La», faktisk så nært at jeg måtte trekke på smilebåndet. Sjekk det ut, og døm selv!

At mannen snart er døv, gjør prestasjonen intet mindre enn imponerende, for musikaliteten på plata er fenomenal. Den er forseggjort, melodisk, morsom, interessant og nyskapende. For den som liker Gilberts tidligere soloalbum, vil nok denne falle godt i smak. Den falt godt i øret her i gården, og vil nok hentes fram både titt og ofte. Kanskje litt mer titt enn ofte, men dog. (Intervju med Paul Gilbert i vårt nyeste nummer! Kjøp og les det her, nå!)

4,5/6 | Jan Egil Øverkil

Utgivelsesdato 04.juni 2021