Kategorier
Litteratur Nyheter

On Track… UFO – every album, every song

Det engelske forlaget Sonicbond har spesialisert seg på musikkbøker, til stor glede for oss som elsker å fordype oss i fakta om våre favorittband. «On Track…» går kritisk igjennom samtlige låter og skiver av et band. I mangel av en skikkelig biografi om et av mine gromband UFO, var det med stor interesse jeg satte meg ned med denne utgivelsen.

Richard James | Sonicbond Publishing

Det engelske forlaget Sonicbond har spesialisert seg på musikkbøker, til stor glede for oss som elsker å fordype oss i fakta om våre favorittband. De har to serier; «Decades» som går i dybden på en artist i ett spesifikt tiår, og «On Track…» som går kritisk igjennom samtlige låter og skiver av et band. I mangel av en skikkelig biografi om et av mine gromband UFO, var det med stor interesse jeg satte meg ned med denne utgivelsen. (Joda, det finnes et par bøker om UFO, deriblant Pete Ways biografi «A Fast Ride Out of Here: Confessions of Rock’s Most Dangerous Man» som har fullt fokus på narkotika og ikke musikken, samt Neil Daniels knusktørre biografi «High Stakes & Dangerous Men – The UFO Story». Men begge disse var ganske skuffende og med lite fokus på musikken.)

Forfatteren Richard James har vært UFO-fanatiker siden han så lyset på 70-tallet, men det skinner veldig tydelig igjennom at det primært er den første epoken med Michael Schenker på gitar som han elsker. De to første Schenker-løse skivene får (med rette) slakt, og han kjølner betraktelig i sin entusiasme med en gang Schenker er ute av bandet. Hver eneste låt, inkludert bonusspor og B-sider, blir like mye beskrevet som bedømt, og Schenkers soloer blir konsekvent trukket frem som «astonishing» og «mesmerizing». Unntaket er Schenkers innsats på hans siste skive med UFO, «Sharks» fra 2002, hvor han virkelig får passet påskrevet for manglende inspirasjon i både låtskriving og gitarspill.

Det mest interessante med denne boken er den korte introduksjonen om hver enkelt skive, hvor forfatteren oppsummerer hva som har skjedd i bandet siden forrige utgivelse. Beskrivelsene av hver enkelt låt blir ganske fort litt repetitivt og uengasjerende. Og hans meninger er høyst subjektive, du kommer aldri til å være enig i alt. Ved flere anledninger slaktet han låter jeg elsker, og hyllet låter jeg ikke kan fordra. Man må også kunne forvente at låttitler og navn skrives riktig – f.eks omtales låta «Too Young To Know» gang på gang som «Too Young To No», mens han stadig staver navnet til Jeff Kollman (som spiller gitar på både Mogg/Ways «Chocolate Box» og Phil Moggs prosjekt $ign Of 4) med bare én l, altså ‘Kolman’.

For undertegnede ble det en selvfølge å høre på alle skivene (unntatt de to første! Fikser de bare ikke!) fortløpende mens jeg leste boka, og bonusen var å oppdage noen låtperler og perleskiver som nærmest hadde gått meg hus forbi første gang. Spesielt gjelder dette de to nevnte skivene som Phil Mogg lagde utenfor UFO med Jeff Kollman på gitar, altså Mogg/Ways «Chocolate Box» og $ign Of 4. Det var også særdeles hyggelig å gjenoppdage utskjelte «Making Contact», «Walk On Water» og «You Are Here», for å nevne tre skiver fra tre ulike tiår. «High Stakes & Dangerous Men» var også bedre enn jeg husket, mens «Misdemeanor» og «Ain’t Misbehavin'» var mye verre enn jeg husket.

3/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 25.februar 2021

Musikkbøkene til Sonicbond Publishing kan kjøpes direkte fra forlaget, eller fra Platekompaniet – de slippes etterhvert også på Kindle!