Kategorier
Skiver

Moped | BRENN!

Ni år etter debutplaten er Finnmarksbandet Moped klar med ny fullengder. Med klampen i bånn serverer Alta-bandet elleve høyoktan rockelåter på album nummer to. «BRENN!» er, ifølge bandet selv, spilt inn gjennom fullblods live-opptak i Alta kultursal. Dette er ikke bare et dristig trekk, men også smart.

Penthouse Garage Music

Ni år etter debutplaten er Finnmarksbandet Moped klar med ny fullengder. Med klampen i bånn serverer Alta-bandet elleve høyoktan rockelåter på album nummer to. «BRENN!» er, ifølge bandet selv, spilt inn gjennom fullblods live-opptak i Alta kultursal. Dette er ikke bare et dristig trekk, men også smart. For den røffe produksjonen, som Torbjørn Caspersen står bak, kler albumets til tider rølpete tematikk perfekt.

Sammen med gromlyden er det en nytelse de gangene gitarist Eirik Aune og Magnus Langli på orgel tar oss med på heisaturer gjennom lekende og lekre melodier.  I motorrommet holder bassist Tore Grøtte og trommis Thomas Andersen turtallet oppe, mens vokalist Ottar Pettersen tar rollen som den kule kompisen med de gode historiene. Her er det ingen gratispassasjerer.

Med flere låter mot moped- og rånermiljøet, vil trolig platen bli tatt godt imot hos enkelte grupper. Men også de som setter pris på rå energisk rock og tekster mekket sammen i garasjen, vil ha utbytte av albumet. Selv om imaget er rufsete, er ikke Moped bare et uansvarlig rockeband. Tvert i mot. På eksempelvis «Tjuefiresyv» florerer tekstlinjer om fyll og fest, men på slutten kommer det humoristisk ‘blir du drita, må du vite. Dem har skifta nummer på Alta Taxi‘, før tallrekken taktfast bankes inn.

Det er mye tøff musikk på albumet, og langt fra bare rølp. Med tre lærere ombord blir det også litt undervisning. På ekte Moped-vis tar bandet med låten «Fyr Og Flamme» for seg nazistenes nedbrenning av Finnmark, på slutten av andre verdenskrig. Det legges aldri skjul på hvor bandet holder til, og referansene til hjembyen er mange. Kult det.

Likevel, til tross for gromlyd, spilleglede og fett image holdes ikke kvaliteten gjennom hele skiva. Det er helstøpt rock i sjiktet mellom hardrock og punk, men istedenfor å frese av gårde på ett hjul, boltrer Moped seg for ofte trygt på lukket bane. For å gjøre det hele mer eksplosivt burde kanskje bandet derfor droppet et par av låtene som senker farten.

Men lever du godt med smårusk i forgasser’n, digger rock av det glade, rølpete slaget, er det bare å skru opp lyden og skråle med. 

4/6 | Freddy Ludvik Larsen 

Utgivelsesdato 14. oktober 2023