Kategorier
Live Nyheter

Ministry @ Rockefeller, Oslo

Ministry gjestet i går kveld Oslo for første gang siden den uforglemmelige konserten i 2008 som skulle være en avskjedsturne for Al Jourgensen og hans Ministry etter nesten tre tiår med kompromissløs industrimetall. Den konserten glemmer jeg aldri, både fordi jeg aldri har hatt en mer kompromissløs konsertopplevelse før, og fordi jeg nesten mistet hørselen av det voldsomt høye men mektige lydbildet. Ministry leverte så det suste – og dermed var mine forventninger skyhøye før gårsdagens konsert.

Onsdag 21. juni 2017

Ministry gjestet i går kveld Oslo for første gang siden den uforglemmelige konserten i 2008 som skulle være en avskjedsturne for Al Jourgensen og hans Ministry etter nesten tre tiår med kompromissløs industrimetall. Den konserten glemmer jeg aldri, både fordi jeg aldri har hatt en mer kompromissløs konsertopplevelse før, og fordi jeg nesten mistet hørselen av det voldsomt høye men mektige lydbildet. Ministry leverte så det suste – og dermed var mine forventninger skyhøye før gårsdagens konsert.

Ministry har alltid vært pionerer innen industrimetall-sjangeren. De var en av de aller første som definerte sjangeren på slutten av 80-tallet, og det er godt å kunne konstantere at den dag i dag så er de virkelig de største og ledende innen denne sjangeren.

Ministry åpnet med den legendariske låta «Psalm 69» fra deres ikoniske femte album «ΚΕΦΑΛΗΞΘ» fra 1992. Både publikum og bandet eksploderte umiddelbart av entusiasme da den velkjente gitarlyden satte igang. Typisk Ministry, kompromissløst fra første øyeblikk. Det låter høyt, brutalt, aggressivt, hissig, intenst og med politiske anti-USA budskap. Bilder av Bush, Bin Laden, Saddam Hussain, Putin, Stalin og andre psykopatiske verdensledere går konstant på storskjerm i bakgrunnen. Ministry er et veldig visuelt liveband hvor både musikk, lys på scenen, psykedeliske og politiske videoer samspiller godt og gir et nærmest overveldende, men samtidig imponerende, inntrykk for tilskuerne. Jeg registrerte også at nesten samtlige bandmedlemmer fra kveldens konsert, med unntak av Al Jourgensen, var nye ansikter for meg.

Låtutvalget på setlisten har en fin miks av både gamle ikoniske låter men samtidig flere nye også. Den fjerde låten “Antifa” er en helt ny låt fra deres kommende album “AmeriKKant”. Alltid spennende å oppleve nye låter live siden det kan gi en pekepinn på hvor Ministry er på vei musikalsk. Det er betryggende å være vitne til at den nye låta er både typisk velkjent knallhard, men samtidig ikke repeterende likt som eldre materiale. Lydbildet under konserten er meget definert og knallhøyt, og bandmedlemmene er veldig samspilte.

Oppmøtet er ikke imponerende, men de som har ankommet er veldig entusiastiske og snittalderen er godt opp mot 35-40 år. Vi får servert både moshpit og en superblid Al Jourgensen som har god kontakt med publikum, og som engasjerer publikum til å synge med under låtene “Rio Grande”, “Lies Lies Lies”, “Senior Peligro” og ”Filth Pig”. De to største låtene i deres katalog er “N.W.W” og “Just One Fix”, og når bandet velger å spille disse to låtene som en låt uten pause imellom, så blir det helt voldsomme tilstander både på scenen og blant publikum. Sammen med publikum løfter bandet stemningen voldsomt høyt og selv et vanligvis tafatt Oslo-publikum er fullstendig revet med.

Ministry leverer en konsert som innfrir alle mine skyhøye forventninger. Låtutvalget er en suveren miks av både klassiske gamle låter som fans nærmeste forventer at blir spilt, men samtidig så får vi også servert nyere materiale som også er av høy kvalitet, samt som bonus får vi høre en ny låt som får undertegnede til å glede seg veldig til deres nye album som kommer i løpet av høsten. Teknisk leverer de nye bandmedlemmene høy kvalitet. Jeg prøvde hardt under de 110 min konserten varte å høre etter noe feil, men jeg lyktes ikke med det. Ministry leverte teknisk en feilfri konsert. Alle de forskjellige instrumentene var meget definerte og man skulle tro at bandet har spilt sammen hele tiden under de tre tiårene.

Denne konserten satte en ny standard for hvordan industriell metall skal låte live. Ministry viste autoritet på scenen og bekreftet hvorfor de er pionerer innen denne sjangeren. Samtidig som man blir tilfredstilt musikalsk, så stiller bandet flere politiske og samfunnsrelaterte spørsmål via deres nærmest anti-USA propaganda i både musikkvideoer og låttekster.

Undertegnede har garantert atter engang skadet litt hørselen etter en Ministry-konsert, men dæven det var verdt det, fordi det var rett og slett kompromissløst, brutalt og vakkert!

5/6 | Arash Taheri

Foto: Arash Taheri