Kategorier
Nyheter Skiver

Meat Loaf | Braver Than We Are

Dette er det trettende studioalbumet til Meat Loaf og samtidig den fjerde med samarbeidspartneren Jim Steinman. Det fortelles at Steinman ikke kommer til å skrive flere låter og dermed kan man vel konstatere at med «Braver Than We Are» er sirkelen sluttet for denne kraftfulle duoen. Og for en avslutning!

429 Records / Caroline

Dette er det trettende studioalbumet til Meat Loaf og samtidig den fjerde med samarbeidspartneren Jim Steinman. Det fortelles at Steinman ikke kommer til å skrive flere låter og dermed kan man vel konstatere at med «Braver Than We Are» er sirkelen sluttet for denne kraftfulle duoen. Og for en avslutning!

Jim Steinman er kjent for sine dramatiske tekster og pompøse melodier og arrangementer, samtidig som en teatralsk Meat Loaf utfyller det hele på en mesterlig måte. Og la det være sagt med en gang, «Braver Than We Are» er eksperimentell og bør ikke på noen måter sammenliknes med de tre tidligere utgivelsene til duoen. Likevel finnes det mange paralleller i denne historien. Albumet sitter nok ikke med en gang og krever muligens flere gjennomhøringer, men Gud hjelpe hvor herlig det er når du merker at den har vokst og du tar deg selv i å gå og nynne på, ikke bare en, men flere av låtene.

«Who Needs The Young» har fått æren av å åpne albumet. Den skulle egentlig vært med på sagnomsuste «Bat Out of Hell» som kom ut i 1977 og er den aller første låten som Steinman skrev, da som nittenåring. Denne mørke tragedien suger deg inn i en musikkverden der hver av låtene fremstår som minimusikaler eller korte musikalske dramastykker om du vil. Sirkuset er hvert fall i gang og det er ingen tvil om hvem som er direktøren.

Loaf og Steinman har også brakt sammen Ellen Foley og Karla DeVito til denne utgivelsen. For de av oss som fortsatt husker den gigantiske «Paradise By The Dashboard Light» fra nettopp «Bat Out Of Hell», vil nok de to navnene få noen bjeller til å ringe hos enkelte. En kort oppsummering: Foley er den som synger duett med Loaf på PBTD, mens DeVito er den som var med i musikkvideoen, der hun forøvrig mimer til Foley sin stemme. DeVito var også den som sto på scenen på turneen som fulgte og stakk derfor av med en stor del av æren, noe Foley ikke satte så altfor stor pris på den gang. Uansett, i den episke og symfoniske «Going All The Way (A Song In 6 Movements)» får begge boltre seg i hele 11:28 minutter med vår syngende herremann, noe trioen for øvrig gjør med stor troverdighet. At den er lang gjør ingenting, for det er melodrama nok til at den aldri rekker å bli kjedelig. Slik er mesteparten av «Braver Than We Are», dramatisk, eksperimentell, intenst, vakkert, godt gjennomført og troverdig.

Alt er selvfølgelig ikke like bra. Rolige «Speaking In Tounges» er følsomt fremført, men trekker tempoet unødvendig mye ned. Den blir på en måte for ordinær i selskap med de andre fargerike og eksperimentelle klattene. Platas svakeste låt. Steinman har også rotet litt i sin egen velfylte skattekiste og funnet ut at det er på tide å reprodusere litt av sin egen produksjon. «Loving You’s A Dirty Job (But Somebody’s Gotta Do It)» ble første gang spilt inn av Bonnie Tyler i 1986, mens «More» er tidligere utgitt av goth-rockerne, The Sisters of Mercy. Det gjør i midlertid ingenting, det heller. Låtene er sterke og passer godt inn i denne nervepirrende reisen duoen har tatt oss med på.

Jim Steinman har skrevet låtene, men det er Meat Loaf som gir dem liv. På en imponerende måte tar han bolig i forskjellige karakterer og utfolder seg som få andre gjennom hele albumet. Mon tro om det har noe med at mannen er skuespiller i tillegg. Jeg skal la fristelsen for å beskrive alle låtene i detalj ligge, for jeg vil ikke ødelegge spenningen til den som bestemmer seg for å dra ut på en musikalsk oppdagelsesferd. Men jeg kan nevne at «Skull Of Your Country», med klare referanser til Bonnie Tylers / Steinmans «Total Eclipse Of The Heart» også er en låt som er særdeles vanskelig å få ut av hodet. Neida, du trenger ikke å like «Total Eclipse», likevel er det stor fare for at du etter kort tid går rundt og nynner ”Turn around, turn around…..”.

På en utgivelse som denne bør alle involverte nevnes. Jeg starter med Paul Cook som ikke bare bidrar som musiker sammen med de andre medlemmene i The Neverland Express, for i tillegg til gitarist er han også å finne bak spakene. Kudos til mannen, dette med å produsere, det kan han. Ellers består The Neverland Express av John Miceli (trommer), Randy Flowers (gitar og vokal), David Luther (saksofon, orgel, horn, etc.), Justin Avery (piano, synth, kor), Danny Miranda (bass), Stacy Michelle (vokal) og Cian Coey (vokal). I tillegg til nevnte Ellen Foley og Karla DeVito har vi også med oss gjestemusiker Ricky Medlocke (til daglig i Lynyrd Skynyrd, og ex-Blackfoot) som bidrar med en solo på «Train of Love».

Til slutt kan jeg nevne for de spesielt interesserte at dette også er første gang duoen opptrer sammen på et albumcover. «Braver Than We Are» har så til de grader substans og jeg ligger og vipper mellom fem og seks på terningkastet. Joda, det blir en sekser fra meg.

6/6 | Freddy Ludvik Larsen

Utgivelsesdato: 09.09.2016