Kategorier
Nyheter

Kamelot – Ut av skyggene

Kamelot bør være et kjent navn både for fans av melodiøs power metal og enhver norsk metalentusiast. Sistnevnte faktor ene og alene på grunn av Roy Khan sin tidligere rolle som vokalist i bandet. Mye vann har rent under brua siden den gang, og siden 2012 har svenske Tommy Karevik stått i front som vokalist, og har allerede rukket å medvirke på tre album.

Kamelot bør være et kjent navn både for fans av melodiøs power metal og enhver norsk metalentusiast. Sistnevnte faktor ene og alene på grunn av Roy Khan sin tidligere rolle som vokalist i bandet. Mye vann har rent under brua siden den gang, og siden 2012 har svenske Tommy Karevik stått i front som vokalist, og har allerede rukket å medvirke på tre album.

Tekst: Pål Sillihagen

Kamelot har siden debuten “Eternity” fra 1995 mer eller mindre holdt seg til den samme formelen. Deres rykende ferske album “The Shadow Theory” er intet unntak, men bandet har videreutviklet soundet fra forgjengeren “Haven” og låter enda litt mørkere og røffere. Fansen vil nok være noe delt i dommen over deres siste verk, men gode anmeldelser over hele linja skulle være bevis godt nok på at power metal kongene har truffet blink nok en gang. I forbindelse med slippet av albumet var vi så heldige å få en liten prat med vokalist Tommy Karevik som er strålende fornøyd med sluttproduktet.

– Vi er veldig fornøyd med skiva og så langt fornøyd med tilbakemeldingene. Vi føler selv at vi har lagd et enda tøffere album enn «Haven» og at «The Shadow Theory» har et lydbilde som virkelig treffer deg rett i ansiktet. Gitarene er lagt mer fremme i lydbildet og vår nye trommeslager, Johan Nunez, har tilført bandet enda mer råskap.

Et relativt oppskriftsmessig svar, så vi må komme inn under huden på svensken. Så vi spør rett ut hvordan prosessen med albumet var og hvilken rolle han har som bandmedlem.

– Tja, jeg er jo med å skrive ca 80% av låtene og låta “Ravenlight” lagde jeg selv i sin helhet og spilte inn som en demo. Deretter spilte jeg den for resten av bandet og så tok vi den med inn i studio og videreutviklet den før vi satt igjen med en ferdig låt. Sånn er ofte låtprosessen i bandet. Vi kommer med ideer som vi videreutvikler og sluttstiller sammen, og vi hadde det utrolig gøy under innspillingen av skiva.

Men hvem er så denne svenske gullstrupen som virkelig måtte hoppe etter Wirkola eller Khan i dette tilfellet? Ingen tvil om at karen virkelig kan synge, og det åpenbare spørsmålet er selvsagt hvem som er hans store forbilde.

– Jeg hørte mye på Michael Jackson da jeg var gutt, og selvfølgelig var Freddie Mercury en stor helt vokalmessig. Men mitt aller største forbilde er Jørn Lande. Han har en kraft i stemmen som traff meg rett i magen første gangen jeg hørte han.

Dette svaret kom litt bardust på oss. Jørn Lande! Joda, vi blir både stolte og beæret over at svensken har trykket en norsk viking til sitt bryst eller hjerte om du vil, men vi klarer ikke å skjule overraskelsen og følger opp dette med å si til Karevik at han høres ut som alt annet enn Lande, men heller Freddie Mercury.

– Joda, jeg er langt på vei enig i det, men Lande er en unik og stor vokalist som jeg ser opp til.

Vi lar den ballen ligge og vil gjerne vite litt mer om Karevik og hans bakgrunn som vokalist. Ikke bare synger han i Kamelot men også i det mer progressive bandet Seventh Wonder. Hvor lærte han å synge og når startet han karrieren?

– Min mor tok med meg på Operaen da jeg var liten og det var da det hele startet. Jeg skjønte da at det var vokalist jeg skulle bli og at det bare var å øve. Jeg gikk aldri til noen sanglærer og lærte meg teknikkene selv og prøver å få mest ut av den stemmen jeg har.

Det kunne neppe vært lett å ta over mikrofonen etter Roy Khan som var selve signaturen til bandet Kamelot, og det åpenbare spørsmålet er selvsagt hvordan det var å hoppe inn i bandet og skulle møte fansen.

– Det har vært en fantastisk reise siden 2012 og en av mine første og beste minner er fra starten. Jeg ble kastet inn i det foran 30 000 publikummere på Masters of Rock og det gikk heldigvis veldig bra. Responsen var overveldende og etter det så har jeg ikke tenkt så mye på forgjengeren min.

Med et rykende ferskt album er det selvsagt en påfølgende turné i vente og Karevik er mer enn klar for å møte fansen med nye låter.

– Vi skal kjøre på med fullt øs og enda tøffere scenerigg. Det blir ikke bare nye låter altså. Vi kommer til å spille gamle klassikere også, men det blir gøy å teste ut de nye låtene for fansen. Det kommer også en live-dvd etter turnéen.

Ingen tvil om at Karevik har tro på både bandet, de nye låtene og den nært forestående turnéen. Og selvsagt legger de turen innom Oslo så den som vil vite mer får stikke innom Sentrum Scene når høstmørket begynner å senke seg.

Først publisert i Norway Rock Magazine #2/2018