Kategorier
Live Nyheter

IQ @ John Dee, Oslo

Bandet IQ startet opp i 1981, men først etter 35 års virksomhet tok de turen til Norge og lille John Dee. IQ var med på å fronte den nye progressive bølgen i Storbritannia tidlig på 80-tallet, sammen med mer kjente band som Marillion, Pallas og Pendragon.

Fredag 8. april 2016

Bandet IQ startet opp i 1981, men først etter 35 års virksomhet tok de turen til Norge og lille John Dee. IQ var med på å fronte den nye progressive bølgen i Storbritannia tidlig på 80-tallet, sammen med mer kjente band som Marillion, Pallas og Pendragon. Bandet har i årenes løp bestått av mange forskjellige medlemmer, men nå er originalbesetningen samlet igjen, med unntak av keybordist Neil Durant. Resten av bandet består av Mike Holmes (gitar), Tim Esau (bass) og Paul Cook (trommer). IQ har levert høy musikalsk kvalitet hele veien, noe som har sikret dem en stabil fanskare. Dette viste seg å stemme, da konserten deres på John Dee fort ble utsolgt.

Det hele starter med «Sacred Sound» fra albumet «Dark Matter», og med det var standarden satt for kvelden. Så beveger vi oss ut i det ytre rom, tre skjermer i bakgrunnen av bandet danner en god atmosfære til musikken, hvor vi på låta «Outer Limits» farer ut i rommet. Bandets siste album «The Road Of Bones» kom i 2014, og rimeligvis spiller de mest fra dette albumet. Først ut herfra er «From The Outside In», med en eminent gitarsolo.

Etter dette forteller bandets karismatiske vokalist Peter Nicholls at de er her i Norge for første gang på disse 35 årene, men hvis det skal gå 35 år til neste gang er han redd et coverband må gjøre jobben. Nicholls kan ligne litt på Fish med sine fakter på scenen. Konserten flyter av gårde med et entusiastisk publikum. Dette er musikk for sjelen, musikk som må lyttes til. Tekstene er også sjelelig påfyll. Det hele ispedd vakkert piano/keybordspill, og vakre bilder av fjord og vann i bakgrunnen.

Etter hvert slipper vokalisten og resten av bandet seg mer løs. Etter nesten to timer går de av scenen for en liten pause, mens publikum venter på mer. Det blir to ekstranumre, hvor «Widow’s Peak» avslutter det hele etter nærmere 135 minutter.

Dette var en helt magisk aften for de av oss som hadde vært så heldige å få tak i billett. La det ikke gå like lang tid før disse gutta entrer norsk jord igjen.

5/6 | Finn Hebbe Johnsrud

Foto: Ellen Palmeira