Kategorier
Nyheter

In Metallum Anniversary

Det er sjelden at en kan pinpointe et origo ned til én bestemt dato, men i tilfellet heavy metal kan man gjøre dette – og på denne dag, 13. februar er det 50 år siden fødselen! Det var passende nok en fredag – og trolig regntungt, da Black Sabbath slapp sin legendariske debutskive.

Fra tid til annen har musikkhistorien vartet opp med band, skiver og regelrette fenomener som har endret premissene for både samtidas og ettertidas kulturbilde. Gillespie og Parker gjorde det med be-bopen rundt ’45, rock n’roll feide all motstand av banen på femtitallet, King Crimson introduserte progrocken tiåret etter, og disco og punk krangla om 70-tallsdominansen, for å plukke noen eksempler. Like fullt, det er sjelden at en kan pinpointe et origo ned til én bestemt dato, men i tilfellet Heavy Metal og alle dens undergenre kan man nemlig gjøre akkurat dette – og på denne dag, 13. februar er det i år 50 år siden fødselen! Attpåtil var dette, passende nok, en fredag – og trolig regntungt, slik introen på åpningssporet «Black Sabbath» fra plata «Black Sabbath» med bandet Black Sabbath indikerer.

Aldri hadde verden hørt musikk med slik tyngde, ei heller med djevelens intervall ‘tritonus’ som et så markant sentralelement som her – og aldri hadde man hørt populærmusikk av såpass enkelt format bryte så fundamentalt med standardformater og –progresjoner. Tung rock var såvisst ingen nyvinning i seg sjøl, men hva som i dag kalles ‘proto-metal’, som Blue Cheer og Led Zeppelin, la aldri noe genuint nytt bordet, slik Sabb4 gjorde. Kritikerne hata det, såklart, men ingen – aller minst de direkte involverte – hadde fjerneste anelse om hvilken betydning denne litt snodig sammensatte kvartetten fra Aston, Birmingham skulle vise seg å få. Absolutt alle band innenfor paraplybetegnelsen ‘metal’ er i noen grad påvirket av hva verden fikk del i denne gloriøse dag, fredag 13. februar 1970. Så; gratulerer med dagen, alle metalfans der ute – og tre ganger tre ‘Black Sabbath – Black Sabbath – Black Sabbath!’.

Wilfred Fruke