Kategorier
Nyheter Skiver

Haken | Fauna

Progressiv metal kan være så mangt, noe Haken har bevisst helt siden debuten “Aquarius” i 2010. For de som har fulgt bandet siden starten så har de definitivt utviklet seg siden den gang, og “Fauna” viser et modent og veldig eksperimentelt band. Det er bare å holde seg fast i stolen for bandets siste skive er slett ingen enkel affære å fordøye.

InsideOut

Progressiv metal kan være så mangt, noe Haken har bevisst helt siden debuten “Aquarius” i 2010. For de som har fulgt bandet siden starten så har de definitivt utviklet seg siden den gang, og “Fauna” viser et modent og veldig eksperimentelt band. Det er bare å holde seg fast i stolen for bandets siste skive er slett ingen enkel affære å fordøye, selv om enkelte av låtene er litt lettere tilgjengelig enn andre, noe låta “Lovebite” er et godt eksempel på. Flotte melodiøse melodilinjer som fint kunne ha fått spilletid på riksdekkende radio. Men så har vi motsatsen i “Taurus”. Et svært krevende men veldig bra spor som viser hva Haken virkelig er gode for rent teknisk. Selvfølgelig er ikke sistnevnte faktor det aller viktigste, men det er vanskelig å ikke la seg imponere over de tekniske krumspringene bandmedlemmene gjør. Bandets forrige skive “Virus” var i mine ører hakket hvassere, men det er en ren subjektiv mening. Og mye skyldes nok at de på “Fauna” eksperimenterer i større grad med EDM, og generelt har et noe mykere uttrykk. Personlig mener jeg Haken er på sitt beste når de er på sitt hardeste og jeg virkelig må bruke hjernen for å følge med på samspillet mellom trommis Ray Hearne og bassist Conner Green. Her snakker vi intrikate og delikate vendinger på høyt nivå. Og joda, de kjører på her også så du virkelig må henge med i svingene. Vokalist Ross Jennings leverer også med sin silkemyke stemme, og det han mangler av pondus tar han igjen med innlevelse og sjel. Akkurat slik vi er vant til å høre han.

Det er godt mulig jeg ikke har fått fordøyd skiva godt nok, men i mine ører er som sagt dette en ørliten nedtur fra “Virus”. Dels på grunn av et litt mykere lydbilde (som i mindre metal) og dels på grunn av skivas styrke og svakhet som er variasjonen i låtene. En liten selvmotsigelse i seg selv vil kanskje mange hevde, da variasjon som kjent er en viktig del av progressiv musikk, og har for så vidt også vært et av kjennemerkene til bandet. Uansett har Haken levert nok en strålende progressiv skive som virkelig vil få utfordret både øregangene og hjernen. Sannsynligvis en skive som vil gå rett hjem hos fansen. (Intervju med Haken i neste nummer av NRM – abonner her og få det på utgivelsesdagen! 190 spenn for seks nummer har du råd til!) 

4/6 | Pål J. Silihagen

Utgivelsesdato 03. mars 2023