Kategorier
Skiver

Gamma Ray | 30 Years Live Anniversary

Da det tyske metallbandet Gamma Ray skulle feire 30 års eksistens klarte de ikke å dy seg. Det måtte bli et live-album, spilt inn midt under pandemien og med strenge smitterestriksjoner som bakteppe. Jubileumsfesten ble dermed fremført uten publikum til stede

ear Music

Da det tyske metallbandet Gamma Ray skulle feire 30 års eksistens klarte de ikke å dy seg. Det måtte bli et live-album, spilt inn midt under pandemien og med strenge smitterestriksjoner som bakteppe. Jubileumsfesten ble dermed fremført uten publikum til stede, men strømmet live fra ISS Dome i Düsseldorf 27. august 2020, og spilt inn. For stemningens skyld kunne visstnok publikum som fulgte showet over nettet sende inn lyd og bilder av seg selv, samt at et fåtall oppholdt seg i VIP-boksene. Og det høres. 

Gjenhøret med det vanligvis så sprudlende bandet er gledelig nok, med dette er nok først og fremst en utgivelse for blodfansen. Ikke det at bandet spiller dårlig, heller tvert i mot. De er samspilt og timingen sitter. Men fraværet av publikum gjør hele seansen til en pussig affære. La det være sagt med engang. Stemningen mangler og den deilige dynamikken mellom feststemt publikum og adrenalin-kjørende musikere uteblir.  

Vel, over til musikken. Det er flust av klassikere blant de 14 sporene, der den geniale ideen med å bringe inn gamle vokalisten Ralf Scheepers for å synge «Lust for Life», «One With The World, «Silence» og «Heading For Tomorrow» er et virkelig høydepunkt. Vi blir også presentert for bandets fremtidige hjelpevokalist, Frank Beck. Han er ingen dårlig vokalist, men mangler Scheepers rekkevidde og Hansens karakteristiske preg. Dermed fremstår han som en smule anonym. Akkurat det er ikke bare en ulempe, for Beck blandes godt inn med Hansens vokal når de to synger på samme låt. 

Likevel, låter som «Avalon», «Empathy», «New World Order», «Rebellion in Dreamland», «Land of the Free» og avslutningen «Send Me a Sign» er alle fantastiske låter som hadde fortjent et rocka publikum som synger med av full hals.  Hvorfor ventet dere ikke til det igjen ble mulig med publikum på konserter?

Istedenfor den klassikeren dette albumet kunne ha blitt post korona, tror jeg heller dette blir å regne som en kuriositet i fremtiden hva livealbum angår. Bandets solide innsats berger albumet for blodfansen, da mange er nær sultedøden i mangel på ny musikk fra tyskerne. Men med denne låtrekken kunne dette blitt så mye, mye, mer. (Intervju med Kai Hansen i neste nummer av NRM – abonnér her og få det på utgivelsesdag!)   

3,5/6 | Freddy Ludvik Larsen

Utgivelsesdato 10.september 2021