Kategorier
Intervjuer Nyheter

Gaahl – Slett ikke gaahlt

Jada, jeg er fullt klar over at overskriften alene kvalifiserer til jobbintervju i tabloidavisene. Men faktum er at «GastiR – Ghosts Invited» er en knallfet plate og også en smule uventet. For meg har Gaahls Wyrd kun vært et liveband som spiller låter fra Gaahls karriere som vokalist i band som Gorgoroth, God Seed og Trelldom. Da singelen «Ghosts Invited» ble sluppet i februar ble jeg tatt på senga. Ikke bare over at det kom eget materialet, men det låt også veldig forfriskende.

Tekst: Ronny Østli
Foto: Jørn Veberg

– Var det i det hele tatt meningen at Gaahls Wyrd skulle bli et komponerende band da dere startet opp?
– Ja det var det. Jeg har jo en historie fra band med veldig mye utskiftninger, så jeg ville komme i gang og kjenne på om det var rette medlemmer å jobbe med. Så derfor ble det en oppstartsfase med disse låtene fra tidligere i karrieren.

Gitarist Ole «Lust Kilman» Walaunet og bassist Frode «Eld» Kilvik har vært med fra starten i 2015, men noen få utskiftninger har Gaahls Wyrd likevel opplevd.
– Gitarist Stian «Sir» Kårstad trakk seg vekk fra liveuniverset i fjor og Bård Kolstad var litt i overkant travel med andre band. Det var han som anbefalte Kevin «Spektre» Kvåle for oss. Enn så lenge er vi en gitarist, og ingen erstatter er klar. Men vi har noen i kikkerten. Så alt i alt har det vært stabil besetning en stund nå.
– Sist jeg snakket med deg var på Eindhoven Metal Meeting i desember 2017, og da spilte dere ikke noe eget materiale. Når begynte dere det arbeidet?
Vi var egentlig godt i gang mens Stian spilte med oss, men det materialet la vi vekk. Tankeprosessen har vært der hele tiden, men jeg ville være sikker på at bandet var der for å bli. Det er kjedelig å gå i studioet med noe som ikke har din signatur. Så vi kjørte i nesten tre år før vi gikk i studio. Vi startet innspillingen i mai i fjor. Det ble veldig oppstykket siden Iver Sandøy som har trykket på knappene, har vært mye på turne (han spiller trommer i Enslaved, journ.anm.) og hatt andre oppdrag. Skiva var ferdig mastret i desember, så det kjennes allerede ut som et gammelt verk.
– På spørsmålet om det foreligger ytt materiale, får jeg som svar at det er mye som ligger og surrer. Du har jo din bakgrunn, og musikerne du har med deg er også drevne karer. Var stilretning noe som ble diskutert eller kom det seg selv?
– Det er jeg og Ole som har skrevet musikken. Han var jo med i God Seed, men vi har kun skrevet en låt sammen tidligere. Vi har en fin dialog og er på sett og vis hverandres motsatser. Mye av materialet ble riktignok kastet underveis. Ikke at det nødvendigvis var dårlig, men det var kanskje ikke i samme tidsånd som oss selv. Selve stilen kom ganske naturlig, uten at det er lett å forklare hvordan ting blir som det blir. Man prøver jo bare å utøve de følelsene man innehar i øyeblikket.
– Plata, som nå er ute via Indie og Season Of Mist, er god og variert, noe som gjenspeiler seg i vokalen. Hvorfor i all verden har vi ikke hørt dette registeret ditt i black metal sammenheng tidligere?
– Hehe, nei si det. Nei, det har vel kanskje ikke kledd energien til de resterende bandmedlemmene. Jeg tror masse av avslappenheten på denne plata baserer seg på den gode energien innad i bandet. Da tillater man seg å ta med mer av det private.
– Gaahl er jo en kar som har en tendens til å dukke opp her og der. Det siste jeg husker var som linselus i en sekser anmeldelse av pizzarestauranten Hoggorm, i en av hovedstadens aviser. Jeg regner med maten smakte?
– Hehehe, ja det tør jeg påstå. Kan anbefale den. Det er solide folk. Folk som jobber med lidenskap får det til.

Dette var egentlig en digresjon, da jeg skulle frem til at Gaahl driver eget galleri. Han maler og har vært involvert i klesdesign. For våre lesere er han selvfølgelig black metal vokalist. Hvordan prioriteres alle disse syslene?
– Jeg er så heldig at jeg gjør det jeg føler for. Det er ikke yrket mitt, det er livet mitt, så det har ingen begrensninger sånn sett. Det ene er ikke viktigere enn det andre, men noe tar selvsagt mer tid.
– Er det derimot noe som er ugjort som står på ønskelista?
– Å, det er mye jeg gjør som aldri kommer frem i offentligheten, hehe. Så det er mange prosjekter som går litt under radaren.
– Når jeg ser festival- og turnelista, regner jeg med Gaahls Wyrd har hovedprioritet ut dette året?
– Det får nok stort fokus en del år fremover, men samtidig har jeg jo galleriet. Enn så lenge har det gått fint å sjonglere, men det blir gjerne 18-20 timers arbeidsdag hehe. Så lenge det skapes noe genialt går det bra.
– Dette intervjuet gjøres mandag før plateutgivelse. Mandag morgen kl 0700 setter mange seg i bilen for å reise på jobb. Hvordan ser en mandag kl 0700 ut hos en kulturpersonlighet som Gaahl?
– Da er jeg som regel på kaffekoppen. I dag var det å forberede seg til studioarbeid. Nå er jeg ferdig der for dagen, jeg foretrekker å jobbe med musikk om morgenen. Nå ankom jeg nettopp galleriet som åpner om en time.
– Hva har du spilt inn i dag?
– Det er foreløpig hemmelig for omverdenen, hehe. Men jeg dukker opp på noen utgivelser dette året.
– Etter sommerens festivaler står det en høstturne med Mayhem for tur. Jeg antar dette er gamle venner?
– Jeg kjenner de fleste, men det er lenge siden jeg har snakket med dem. Teloch ble jeg kjent med tilbake i 98 da han var gitartech for Gorgoroth, og etter dette det ble han med som sessiongitarist både der og i God Seed. Så vi har jo jobbet ganske tett sammen opp gjennom årene.
– Det slår meg at du må være en av få som har unngått og spille med Hellhammer?
– Hehehe, ja det er riktig. Jeg har ikke bevisst prøvd å unngå det, men det har bare ikke falt seg sånn.

Les anmeldelse av «Ghosts Invited» her!