Kategorier
Live

Europe + Takida @ Tanumstrand, Grebbestad, Sverige

To av Sveriges mest populære band har i sommer reist på felles teltturne i Sverige. På Tanumstrand, ikke langt fra Strömstad, besto publikum på 3500 hovedsakelig av drita fulle bygdetullinger og campingturister i grilldress, men noe må man tåle i journalistikkens navn.

Lørdag 30.juli 2011

To av Sveriges mest populære band har i sommer reist på felles teltturne i Sverige. På Tanumstrand, ikke langt fra Strömstad, besto publikum på 3500 hovedsakelig av drita fulle bygdetullinger og campingturister i grilldress, men noe må man tåle i journalistikkens navn. Her til lands er Takida (3) bortimot ukjente, men de var de store heltene for den yngre halvdelen av publikum. Musikalsk kan de trygt sammenlignes med Creed og Nickelback. Vokalist Robert Petterson er bandets frontfigur og ungpikenes favoritt, men som livesanger er det såvidt han holder mål, det låter tynt og tidvis skingrende, spesielt når han må ta i. Men bandet leverte det publikum forventet, og de aller fleste under 25 år syntes sikkert det var dritbra.

Hvis du kun har hørt 80-tallshitene «Superstitious», «Carrie» og «The Final Countdown», så har du ærlig talt ikke peiling på hva Europe (5) holder på med. Etter gjenforeningen i 2003 har de levert tre bunnsolide skiver som på ingen måte kan kalles puddelrock, og på konsertscenen trøkker de til med full kontroll og selvsikkerhet. Åpningslåta «Last Look At Eden» fra den nyeste skiva med samme navn er noe av det tøffeste de noensinne har gjort, mens påfølgende «The Beast» er det tyngste de har gjort siden «Scream Of Anger» i 1984, og den dukker også jaggu opp noen minutter senere. 48-årige Rolf Magnus Larsson aka Joey Tempest er i storslag, og blotter stadig den perfekte blendahvite tanngarden mens han bykser rundt og flørter med frontradene, og synger like bra som alltid. Det var også godt å se gitarhelten John Norum på plass igjen, som alltid svartkledd med full fokus på sin Les Paul. Tangentmann Mic Michaeli marinerer det hele i saftig Hammondorgelsaus istedetfor 80-tallssynthen som de uinnvidde stadig forbinder Europe med. Dessverre ble det ikke tid til mer enn ca 80 minutter, inkludert to ekstranummer; den nye og lovende «Doghouse» og den uunngåelige «The Final Countdown» som fikk campingturistene til å ta fullstendig av. Europe er og blir et kanon liveband, og påstår du noe annet, er du en forutinntatt tulling som kun har hørt «Carrie» på radio.

Tekst & foto: Geir Amundsen