Kategorier
Live Nyheter

Enslaved @ Rockefeller, Oslo

Enslaved har 25-årsjubileum i år og feirer dette med en turné med Rockefeller som første spillested. Bandet skal holde spesielt sammensatte konserter, som fokuserer på forskjellige perioder opp igjennom karrieren.

Torsdag 25. februar 2016

Enslaved har 25-årsjubileum i år og feirer dette med en turné med Rockefeller som første spillested. Bandet skal holde spesielt sammensatte konserter, som fokuserer på forskjellige perioder opp igjennom karrieren. Målet er å fange inn og fremheve alt som har gjort Enslaved til et ikonisk, utholdende og respektert band.

Bandet har selv utlyst at de vil spille materiale fra tidlige album som “Frost” og “Eld” – en mektig start til det som kommer etter. Videre skal settet inneholde materiale fra hjertet av bandets karriere, med fokus på tiden da bandet spredte sine vinger og utviklet soundet sitt, med “Below The Lights” og “ Isa”. Deres siste album “In Times” kom i mars 2015 og har fått supre kritikker, bl.a. en sekser i VG: “Mesterklasse”.

Alt ligger til rette for at det skal bli en fantastisk konsert i kveld. Undertegnede har gledet seg veldig lenge til denne kvelden. Det første som overrasker meg er hvor få solgte billetter det er. Det er solgt kun 180 billetter ifølge en ansatt i baren, men det dukker etter hvert opp en del flere heldigvis. Men Rockefeller føles litt tomt i forhold til hva det pleier å være når et såpass stort og ikonisk band som Enslaved skal spille.

Konserten starter som lovet med låta “Jotunblod” fra albumet “Frost”, som kom i 1994. En knallhard start med kveldens nest raskeste låt på 182 bpm. Røyk, intens strobelys, og silhutter av bandet danser hånd i hånd. Salen jubler og fotografene sliter. Dessverre så er lyden ganske ujevn. Gitaren hører vi dårlig, den er for lav. Av synthen kan vi kun høre de høye tonene. Kort sagt så er lyden veldig gjørmete og flere av instrumentene er uklare. Vokalen er også litt lav.

Til tross for dette så er publikum svært entusiastiske. Det er god stemning i salen. Vokalist Grutle Kjellson takker publikum før de sparker i gang låt nummer to, “Fenris” fra samme album. Låta er veldig fengende, intens med hypnotiserende gitarriff. Men dessverre så opplever jeg lyden like problematisk som under forrige låt. Mulig dette er et bevisst valg av bandet for å gjenskape det samme lydbildet som på albumet. Setlisten fortsetter med en litt roligere og mer akustisk versjon av “Norvegr”. En stemningsfull låt med kun instrumenter og ingen vokal, noe som gir publikum et liten pusterom etter to meget intense låter.

Med “Convoys To Nothingness” får vi en ordentlig god svartmetallåt som setter i gang tempoet igjen, og det fortsetter med “As Fire Swept Clean The Earth” fra albumet “Below the Lights”. Her får vi servert en fantastisk gjennomført låt hvor du kan høre hvorfor denne skiva var viktig for bandets utvikling av sitt unike sound. Lydbildet oppleves mer komplett, det er fengende, og veldig hypnotiserende. Undertegnede har denne låta som sin favoritt så langt i setlisten. Med “All Fadr Odinn” og “Loke” pisker Enslaved publikum videre og vi ser mer bevegelse i salen med masse synkronisert headbanging. Det blir garantert en del såre nakker de kommende dagene for en del i salen, spesielt de helt foran ved gjerdet.

Låtene “Frøyas Smykke” og “Daylight” er vevet sammen, jeg kan ikke høre en stopp imellom. Overgangen er herlig, men dessverre blir opplevelsen litt negativt preget da bakgrunnsanimasjonen forsvinner og vi får VLC-skjermbildet på en enorm storskjerm. Dette blir fort glemt for under “Daylight” får bandet hjelp av 14 stk 8-10-åringer som korer under refrengene. Dette er vakkert og episk utført. “Slaget I Skogen Bortenfor” er kveldens nest siste og raskeste låt på 184 bpm. Nå snakker vi knallhard, god gammel norsk vikingsvartmetall. Publikum tar av og bandet ser knalltøffe ut på scenen. Både Grutle og Ice Dale fanger min oppmerksomhet med deres autoritære holdning på scenen. Godt utført, men dessverre så svikter igjen lyden litt her. Lydmannen må ha hatt en dårlig kveld tror jeg. Jeg synes lyden varierer for mye og gitarene forsvinner fra tid til annen. Lyden oppleves veldig gjørmete og er veldig dominert av bass, trommer og kun de høye tonene til synthen, med generelt mye diskant.

Jeg synes det er noe rart med hele lydbildet. Som tidligere nevnt er det mulig dette er et bevisst valg, men jeg er ikke fornøyd slik som det er. Heldigvis blir lyden mye bedre under siste, men kanskje en av deres aller beste låter, “Isa”. “Isa” er en Enslaved-klassiker som mange fans holder tett til sitt hjerte. Heldigvis utfører bandet låta helt perfekt. Alt sitter og det er en fryd å oppleve denne låta live for første gang.

Grutle Kjellson gjør en meget viktig og avgjørende ting som gjør at han redder denne konserten. Han drar mye av showet og tar ansvar og gjør dette til en veldig bra konsert. Uten han så hadde det blitt en kjedelig konsert. Til tross for hans enorme innsats så svekker det tekniske min dom over konserten. Jeg føler rett og slett at denne konserten aldri tar helt av. Deres utvalg av låter er fantastisk, men lydbildet skuffer dessverre og konserten er ikke overbevisende. Det tar seg heldigvis opp på slutten av konserten, men jeg skulle ønske det hadde gjort det mye tidligere. Litt synd at oppmøtet også var litt labert med tanke på hvor ikonisk Enslaved er i metallmiljøet, både nasjonalt og internasjonalt. Det er mulig oppmøtet hadde vært bedre om det var en lørdag, og ikke torsdag.

4/6 | Arash Taheri
For Permafrost og Norway Rock Magazine

Foto: Arash Taheri