Kategorier
Multimedia

Dream Theater | Breaking the Fourth Wall: Live at the Boston Opera House

Under ett år siden forrige Dream Theater live-DVD (“Live At Luna Park”) er det jaggu en ny ute på markedet. Hvis du var på Dream Theaters konsert i Oslo Spektrum i februar, så er “Breaking The Fourth Wall” nesten den ultimate suveniren fra bandets turne i kjølvannet av fjorårets selvtitulerte skive.

Roadrunner 

Under ett år siden forrige Dream Theater live-DVD (“Live At Luna Park”) er det jaggu en ny ute på markedet. Hvis du var på Dream Theaters konsert i Oslo Spektrum i februar, så er “Breaking The Fourth Wall” nesten den ultimate suveniren fra bandets turne i kjølvannet av fjorårets selvtitulerte skive. Konserten på DVDen/BluRay’en er filmet en måned senere, men setlista er nøyaktig den samme (med fokus på skivene “Dream Theater”, “Awake” og “Scenes From A Memory”), med samme produksjon og bakgrunnsfilmer – James LaBrie har for pokker på seg den samme t-skjorta som i Spektrum!  Men denne konserten er filmet på ‘hjemmebane’ i Boston, hvor Dream Theater i praksis ble dannet mens de gikk på Berklee College of Music – og den er filmet på The Boston Opera House. Og her kommer vi til den store forskjellen vs Oslo-konserten.
Siste del av konserten blir de akkompagnert av et fullt orkester og kor bestående av studenter fra sin gamle skole. De kommer inn i Akt 2, til “Illumination Theory” – den mest episke og progressive låta på den nye skiva, på nesten 20 minutter. Og det passer perfekt, det gir en ekstra dimensjon til en allerede grandios og storslagen låt. De henger også med i svingene på ekstranumrene som er tilegnet 15-årsjubileet for “Scenes From A Memory”, som avsluttes med den alltid like fantastiske “Finally Free”. Ellers er naturlig nok lyden meget bra, selv om man kunne ønsket å ha hørt den klare basslyden som John Myung hadde på “Dream Theater” også her, men sånn er det med liveskiver.

James LaBrie har lenge vært det store spørsmålstegnet i bandet, men han er en bedre og mer kontrollert sanger nå enn han var for 15 år siden. I et band bestående av instrumentalistvirtuoser av en annen verden må nødvendigvis vokalisten bli det svake ledd, men James klarer seg helt fint, han! Han er ingen tekniker som de andre, men han legger masse følelser i vokalen sin, og er det noe den nærmest umenneskelig presise musikken til Dream Theater ikke har vondt av, så er det nettopp følelser.

Jeg har ett ankepunkt med denne DVDen, og det er et stort et, som trekker karakteren ned fra 5 til 4 (selv om det muligens kun dreier seg om mitt anmeldereksemplar); lyden er ikke 100% synkronisert med bildet, den ligger et halvsekund bak – men det er utrolig forstyrrende å se på, og er årsaken til at jeg ikke kommer til å kjøre igjennom “Breaking The Fourth Wall” i sin helhet flere ganger – det blir isåfall bare for å høre den magiske “Space Dye Vest”, som kun finnes i liveversjon her – og en fantastisk versjon er det også, med utvidet gitarsolo fra den hellige St.Petrucci på tampen. 4/6

Geir Amundsen

Utgivelsesdato 29.september 2014