Kategorier
Live Nyheter

Black Debbath @ Rockefeller, Oslo

Med den største selvfølgelighet var det montert gjøkur med sykkelhorn på samtlige mikrofonstativ i front, og selv om vi ikke fikk med seg om gjøkene tittet frem under konserten ble i det minste sykkelhornene heftig brukt. Black Debbath var i byen, og det syntes.

Fredag 04. november 2022

Med den største selvfølgelighet var det montert gjøkur med sykkelhorn på samtlige mikrofonstativ i front, og selv om undertegnede ikke fikk med seg om gjøkene tittet frem under konserten ble i det minste sykkelhornene heftig brukt. Black Debbath var i byen, og det syntes.

En informasjonstemme mistenkelig lik Egil telte sakte men sikkert ned til konserten i forkant, og omtrent på slaget til oppsatt tid duret introen i gang – en passende nyhetsradio som sveipet igjennom dagens alvorlige tema i tillegg til tips om sprutorgasme for kvinner og at CC Cowboys er ute med ny plate. Alt for å sette en meget passende stemning til kveldens hovedakt.

«Hobby Dommedagsprofet» startet ballet med tung, tung politisk rock og satte fyr på et publikum som ikke var spesielt vanskelige å få med på dansen. Spesielt når denne gled rett over i «Mongo Norway» var festen så til de grader i gang. 

De spilte, gledelig nok, nesten samtlige spor fra den rykende ferske «Age Of Kørka» og bortsett ifra Egil sitt ikke helt pari forsøk på å matche skrikevokalen til Ivar Nicolaisen på tittelsporet låt samtlige spor akkurat så fett som forventet. Kanskje enda litt til.

Men det er ikke en ordentlig konsert med Black Debbath uten en god dose tant og fjas underveis, og det fikk vi også i rikelige former – blant annet da Lars Lønning fortalte om en i utgangspunktet dagligdags handletur med berta si som ut av det blå endte i sengehalmen. Heldigvis tok både Egil og Aslag ansvar og avbrøt han før det ble alt for grafisk. Dette kunne selvfølgelig bare ende i «Seksualiseringen Av Det Offentlige Rom». Ellers kunne de også informere om en alvorlig mangel på fittelukt på scenen, og dette skyldtes et ikkefitte-duftlys de brukte på scenen som også kunne kjøpes som merch. Det er så tullete som det kan bli, men hjelpes så gøy. En liten hilsen til Milfsa fra Lørenskog og Fjellhammer hører også nær selvsagt med.

Samme informasjonstemme som tidligere avbrøt konserten her og der, blant annet der publikum fikk valget om å vippse 1000 kroner for å avslutte konserten, eller 40 for å fortsette konserten. Dette samtidig som de delte ut en kollektbøsse komplett med vipps-nummer og heldigvis valgte tydeligvis publikum det siste for vi var på langt nær klare for å gi oss.

Allsangen runget godt i lokalet flere ganger i løpet av kvelden, spesielt «Dum, Dum Minister» og ferske «Hvor I Helvete Blir Det Av Satan?» var nær ved å løfte taket. 

Men skulle jeg ha murret på noenting denne ellers hylende morsomme aftenen ville jeg kanskje ha ønsket minst et lite bidrag fra debuten, som var totalt avfeid for kvelden, og ikke minst «Nei Til Runkesti På Ekeberg!». Hvis dere leser dette Black Debbath, så vær så snill å spill den hver eneste gang. 

For ellers var det neimen ikke mye å trekke for, en god halvannen time med norsk rock fra øverste hylle med en solid dose humor som vi aldri går lei av slår sjeldent feil, og da Egil mot slutten av hovedsettet dro sin sedvante quiz – denne gangen for å sjekke om vi hadde blitt avkørka i løpet av kvelden, var verden for et lite øyeblikk i vater og vi glemte alt om Russland, renteøkning og strømpriser for en stakket stund. Høydepunktet var flere ordspill av Guds nåde, der spesielt «Vil du værra med Mayhem i natt?» vant hele kvelden.

«Den Femte Statsmakt» fikk den store æren av å runde av aftenen, og jeg kan ikke tenke meg at noen gikk misfornøyde hjem denne kvelden. Overalt hvor jeg så og uansett hvor jeg snudde meg så jeg utelukkende smilende fjes og diggende nakker.

Det er smått utrolig at det som var gøy for over 20 år siden fortsatt fungerer like bra, om ikke enda bedre i dag. De er en gjeng med fantastiske musikere, men går også de fleste komikere en høy gang. Måtte dere aldri gi dere, Black Debbath, men få nå «Skulpturpark-låta» tilbake på setlista en gang for alle. 

5/6 | Sven O. Skulbørstad

Foto: Anne-Marie Forker