Kategorier
Nyheter Skiver

Biru Baby | Ancient Call

Dette er duoens andre album og i motsetning til forgjengeren «Volume 1» er denne langt mer elektro basert. Jentene selv kaller bandet for «crew» og musikken for elektro-pønk og det surrer mange gjetord i undergrunnen om jentenes live-opptreden.

Frisk F

Dette er duoens andre album og i motsetning til forgjengeren «Volume 1» er denne langt mer elektro basert. Jentene selv kaller bandet for «crew» og musikken for elektro-pønk og det surrer mange gjetord i undergrunnen om jentenes live-opptreden. Samejentene er blitt kalt «ufattelig», brilijant» og «Babymetal på syre» og duoen har hittil fokusert på å utvikle sitt kunstneriske uttrykk i en blanding av Ep-utgivelser, musikkvideoer og surrealistiske live- opptredener.

For de uinnvidde må det også nevnes at Hánná Rein og Ida Iki, jentene bak Biru Baby, har utviklet en egen pønka stil der tekster på norsk, samisk og engelsk surres sammen til en herlig og eksplosiv blanding. Nåvell, tilbake til skiva.

«Ancient Call» er en 8-kapitlers reise gjennom Sápmi/ Finnmark, der urmennesket møter den moderne verden, lover jentene i et presseskriv. Og der, i urverden, må de også ha lagt igjen alle regler og skam, for «Ancient Call» er et tvers gjennom surrealistisk album. Der de tidligere har blåst hus overende med sin voldsomme energi bruker babyene nå all energi på å bygge hus. Ikke et hvilket som helst kjedelig hus, nei da, men et Hundertwasser-hus. Usedvanlig fargerikt, ingen rette kanter og umulig å overse. Jeg vet ikke helt hva jeg hører på, men spennende er det.

Albumet sparkes i gang på det mystiske viset med låten «The Gates Of Sápmi» og Mikkel Gaup på strupesang, før «Bitch Wolf» tar over. Jeg hadde kanskje forventet litt mer «motherføkking kick æss»- energi på et såpass tidlig spor, men det lar vente litt på seg. «Baby, I Was Made To Fight» tar over og girer litt opp før «Inferno Awaits».

Artisten Hell-G er med for anledningen og kjører sikk sakk over vidda mens han sparker til høyre og venstre og alle andre retninger med synthesizeren. Auto tune bruker de også, som instrument, når det måtte passe. Disse samejentene, de eier ikke skam. Og bra er det. Det er de som gjør livet uforutsigbart og morsomt.

Albumet er tvers gjennom elektronisk og melodiene tar deg med på en reise gjennom det kommersielle til det progressive musikklandskapet. Jeg klarer ikke å plukke ut én klar favoritt men i boken min stikker stemningsfulle «Inferno Awaits» og Spice Girls- inspirerte «Reality Cannot Be Broken» av med seieren, foreløpig.

Jeg kan forstå om noen sier at de hater albumet, men mange kommer til å elske det også, for «Ancient Call» har potensiale til å frembringe vanvittig sterke følelser. Muligens må du også gi det noen runder for under overflaten ligger massive detaljer. De virkelige skattene.

Vil man ha mest mulig ut av albumet kan man søke opp musikkvideoene på YouTube, for jentene har nemlig også filmet hele fem av åtte låter, hittil.

Er dette eletro-pønk, -kunst eller -jazz. Sannelig om jeg vet. Kult er det i hvert fall.

5/6 | Freddy Ludvik Larsen

Utgivelsesdato: 16.03.2018