Kategorier
Skiver

Biffy Clyro | Opposites

På overflaten kan det virke som om Biffy Clyro har forsøkt å gjenta suksessformulaen fra “Only Revolutions” og “Puzzle”, de to foregående skivene som gjorde skottene til en av undertegnedes store åpenbaringer de siste årene.

14th Floor

På overflaten kan det virke som om Biffy Clyro har forsøkt å gjenta suksessformulaen fra “Only Revolutions” og “Puzzle”, de to foregående skivene som gjorde skottene til en av undertegnedes store åpenbaringer de siste årene. GGGarth Richardson (Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine) sitter fortsatt i produsentstolen, og coveret er umiskjennelig Storm Thorgerson. Om skottene klarer å få like mange radiohits her til lands med denne skiva som med “Only Revolutions” (som hadde “The Captain”, “God & Satan”, “Mountains” og “Many Of Horror”) noe de trenger for å vokse fra et Rockefellerband til et Spektrum-band, er jeg mer usikker på. Men de har uansett all grunn til å være fornøyde, for “Opposites” er en kunstnerisk triumf og de har i høyeste grad lyktes med å løfte band til neste nivå.

De to CD-ene har undertitlene “The Sand at the Core of Our Bones“ og “The Land at the End of Our Toes“, hvor førstnevnte er mørkere mens “The Land…“ er mer optimistisk og oppløftende, ifølge bandet selv. Men det må være lyrisk sett, for musikalsk er dette gjennomført og sammenhengende, det er ingen store kontraster i musikken på de to discene. Åpningslåta “Stingin’ Belle”  var første smakebit fra skiva i fjor høst, og låter klassisk Biffy uten å være like instant fengende som deres mest kjente låter, men med det skotske særpreget som sekkepiper alltid setter. Eksperimenteringen fortsetter med mariachitoner på “Spanish Radio”, mens den synkoperte “Victory Over The Sun” gir oss skivas første gåsehudøyeblikk.

g

Skulle jeg tippet på hva som kommer til å bli den største hiten her, så setter jeg pengene mine på enten “Biblical”, en nydelig ballade med storslått refreng og full Bon Jovi-avslutning med masse strykere, ‘whooo  oooooh’-koringer og lighterne i været, eller på den simple og fengende poprocklåta “Pocket”, som faktisk var til overs fra “Only Revolutions”-innspillingene, i likhet med vakre “Skylight”. Også de to nesten-tittellåtene “Opposite” og “Sounds Like Balloons” (med sitt ‘The Sand at the Core of Our Bones – The Land at the End of Our Toes’-refreng) er blant skivas mange høydepunkter, mens prisen for årets mest orginale låttittel går til “A Girl And His Cat”.

“Opposites” er ikke den mest umiddelbare skiva – det er mye som skal fordøyes – men gi den noen gjennomhøringer, så sitter den plutselig som en øks i ryggraden din. Denne kommer bare til å vokse.

5/6 | Geir Amundsen 

Utgivelsesdato 28.januar 2013