Kategorier
Multimedia Skiver

Asia | Symfonia – Live in Bulgaria 2013

Asia har en lei tendens til å oversvømme oss med liveutgivelser, og irriterende nok med 3-4 år gamle konserter som er innspilt lenge før den til enhver tid nyeste studioskiva. Denne gang får vi en dobbel CD+DVD av en over tre år gammel konsert i Bulgaria.

Frontiers

Asia har en lei tendens til å oversvømme oss med liveutgivelser, og irriterende nok med 3-4 år gamle konserter som er innspilt lenge før den til enhver tid nyeste studioskiva. I 2015 fikk vi f.eks en dobbel CD/DVD innspilt i 2012, og året før fikk vi en helt for jævli CD/DVD innspilt på High Voltage-festivalen i 2010, som helt fratok meg lysten til å noengang se Asia på en scene, til tross for at jeg har vært fan siden jeg var tenåring.

Denne gang får vi en dobbel CD+DVD av en over tre år gammel konsert i Bulgaria, men det som er spesielt med denne, er at a) det er fansens første mulighet til å vurdere hvordan Asia høres ut live med sin nye gitarist Sam Coulson, guttungen som erstattet legenden Steve Howe i 2013, og b) på siste del av konserten akkompagneres bandet av Plovdiv Opera Orchestra, derav tittelen «Symfonia». Men Coulson gjør jobben godt – ingen hadde vel trodd at musikere av dette kaliberet skulle velge en middelmådig gitarist til å erstatte legenden Howe. Han gnistrer til tider, men holder seg likevel respektfylt innenfor rammene om hvordan Howe opprinnelig spilte disse låtene.
Låtvalget er ikke spesielt spennende, og setlista har som vanlig fokus på de to første klassikerskivene (utgitt flere år før Coulson var født), med ni av fjorten låter. De resterende er hentet fra de tre skivene som Asia på det tidspunktet hadde gitt ut etter gjenforeningen, («Phoenix», «Omega» og «XXX») med unntak av den mer obskure og rocka «Days Like These» som kun er å finne på samleskiva «Then & Now», da med Steve Lukather på gitar.

John Wettons vokal har vært et usikkerhetsmoment de senere år. Han har fortsatt denne varme inderlige stemmen som gir Asia et av særpregene sine, men det er ikke mye kraft igjen, og altfor ofte legger han seg på oktaven under, noe som gjør at låta faller litt sammen i stedet for å løfte seg på refrengene. Han takler det fint på åpningslåta «Sole Survivor», men så feiger han ut på de fleste høye tonene resten av konserten. Vi skal dog ikke glemme at han på dette tidspunktet var en 64 år gammel hjerteoperert alkoholiker, så kudos for å fortsatt i det hele tatt stå på scenen. (Og i det deadline nærmer seg, mottar vi den triste meldingen om at John Wetton døde av kreft den 31.januar, 67 år gammel.)

Anmeldelsen er kun basert på lydfilene, men vi tviler ikke på at BluRayen, med hele konserten innspilt i et antikt romersk amfiteater, kan legge et par ekstra dimensjoner på opplevelsen. 3.5/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato 24.februar 2017