Kategorier
Intervjuer Nyheter

Amaranthe – Med mange jern i ilden

Norgesaktuelle Amaranthe er ikke bare aktuelle med ny plate, men også påfølgende turne. Svenskene er et av de store bandene innen moderne metal, og har fått en stor fanskare også her til lands. Vi tok en liten koseprat med bandets frontfigur og primus motor Elize Ryd som har mange jern i ilden…

Norgesaktuelle Amaranthe er ikke bare aktuelle med ny plate, men også påfølgende turne. Svenskene er et av de store bandene innen moderne metal, og har fått en stor fanskare også her til lands. Vi tok en liten koseprat med bandets frontfigur og primus motor Elize Ryd som har mange jern i ilden…
Tekst: Pål J Silihagen
Foto: Linnea Frank
 
-Hyggelig at du hadde tid til å ta en prat med oss. Du er vel en over gjennomsnittet travelt opptatt dame…
-Jo, det skulle bare mangle. Jeg har det alltid travelt, men det trives jeg med. Klarer ikke å sitte stille, og vil helst ha noe å gjøre hele tiden..
-Amaranthe har mye på gang om dagen, men det er jo bare toppen av isfjellet for din del. Du har en haug med andre prosjekter på gang også. Hvordan i huleste får du tid til alt dette?
-Jeg er arbeidsnarkoman, og jeg har ikke hatt ferie på så lenge jeg kan huske. For meg er det å holde på med musikk det viktigste i livet, og jeg har ikke tid til så mye annet. Det hender at jeg treffer venner selvsagt, men det å være i et band er sosialt og blir også en familie. Så synes jeg det er kjempegøy å bidra på andre prosjekter også. Ikke fordi jeg føler at jeg må som en tjeneste, men rett og slett fordi jeg har lyst og ikke minst trenger å henge fingrene i noe.
– Skjønner, du har med andre ord angst mot å ligge på sofaen, og har vel neppe tid til noen kjæreste heller da?
-Hehe, ja og nei. Kanskje.
-Vi lar den ligge og snakker heller om musikk og først og fremst Amaranthe som er hjertebarnet ditt. Hva skjer fremover nå?
– Nå skal vi på turne og ikke minst promotere det nye albumet vårt “Helix”. Det gleder vi oss til og det blir utrolig gøy å teste ut de nye låtene. I tillegg har vi lagt ned mye tid og penger i nytt rigg, og vi kommer til å gi fansen noen reale overraskelser.
– Dere er utrolige populære og har noen avspillinger på blant annet Spotify for å si det mildt. Men blir det penger av det?
– Vi har faktisk dratt inn ganske bra med penger på avspillinger, og jeg blir faktisk litt overrasket når andre forteller at de nesten ikke får noe. Det kommer sikkert ann på mye, blant annet antall avspillinger, men som sagt har vi tjent bra på det. Men det meste går ut igjen på blant annet utstyr og turne, blant annet scenerigg. Sånn må det bli, det er viktig å fornye seg og ikke minst gi publikum valuta for pengene også.
– Så du gjør ikke dette for pengenes skyld med andre ord?
– Helt klart ikke, for meg er musikk livet og en lidenskap. Helt siden jeg var liten. Ikke bare sang, men også dans og det å lage musikk. Jeg komponerer også musikk for andre, og for meg er det å enten lage eller utføre musikk viktigere enn noe annet.
– Dere har fått med dere et nytt medlem siden sist. Kan du fortelle litt om han?
– Nils (Molin) ja. Han har jeg kjent en stund og har digget Dynazty lenge. Han har en fantastisk stemme og sklir rett inn i bandet. Ikke bare vokalmessig, men også sosialt. Fortsatt så skal han jobbe med Dynazty, men han er et fullverdig medlem i bandet. Stemmen hans gir oss virkelig det lille ekstra.
– Dere er veldig store i blant annet USA, større enn deres hjemland Sverige, faktisk. Hva tror du er hovedårsaken til det?
– Det vet jeg ærlig talt ikke annet enn at årsaken må være at amerikanerne liker god musikk. Neida, årsaken er nok at vi har jobbet mye der og har et stort apparat i ryggen. I tillegg så har svensk musikk et godt rykte der nede, og spesielt sjangeren vår. Kamelot som jeg også har en historie med er gigastore der nede. Det er nok noe med det også. Amerikanerne liker symfonisk power metal som fenger, er nok så enkelt som det. Vi har en stor fanskare over hele verden egentlig, også i Norge. Faktisk så er det norske publikummet noe av det beste vi har.
– Den har vi hørt før, Elize.
– Det er faktisk helt sant. Vi får alltid god respons og publikum er helt med uten unntak. Jeg ser jo at mange kan sangene våre ut og inn når de synger med. Ikke bare det, men det er noe med stemningen. I noen land så er publikum veldig tilbakeholdne og det merker vi på scenen godt. Så det å spille for ivrige fans er noe vi både merker og setter uendelig stor pris på. Hvis ikke så hadde det blitt fryktelig kjedelig. Vi liker jo å få oppmerksomhet for det vi holder på med.
– Det er ganske forståelig, men hvor går veien videre nå for deg og bandet. Skal du for eksempel bruker mer tid på Kamelot eller er det Amaranthe som er førsteprioritet?
– Amaranthe er førsteprioritet, men jeg skal være med på en liveinnspilling med Kamelot. Den skal gis ut på DVD/Blue-Ray, og det er det eneste for nå. Resten av tiden fremover blir med Amaranthe og turneen vår, blant annet skal vi jo spille i Norge. Og det gleder vi oss til. Jeg har også en haug med nye låter så det blir mye jobbing med de også utenom, når jeg har tid.
– En ting vi har lurt på lenge som vi må ha et svar på direkte fra kilden er; hvordan vil du selv beskrive Amaranthe sjangermessig?
– Oj, det er vanskelig. Alle i bandet har sine preferanser selvsagt, og meg inkludert. Vi liker mye forskjellig, men har en fellesnevner i at vi ønsker å lage fengende og kraftfull musikk med mye positivitet. Vi er hverken power metal eller heavy metal, og vi kan vel best beskrives som et moderne metal band som krysser de fleste sjangere. Vi har bevisst valgt tre vokalister for å gi et variert lydbilde, og det er tydelig at mange liker det og setter pris på det.
– Vi takker for praten, Elize, og er det noe du avslutningvis ønsker å si til den norske fansen?
– Ja, vi gleder oss vilt til å spille i Norge og fansen kan virkelig glede seg!