Kategorier
Live Nyheter

U2 @ SSE Arena, Belfast

Siden U2 ikke kommer til Norge lengre (tretten år siden sist), så vi oss nødt til å trekke utenlands for å få med oss deres «eXPERIENCE + iNNOCENCE»-turné. Lørdag var de (nesten) på hjemmebane i Belfast i Nord-Irland. Vår egen ire rapporterer.

Lørdag, 27.oktober 2018

U2 har en unik evne til å krympe arenaene de spiller i. Det er ikke lett å skape en intim atmosfære med 11 000 mennesker, men rocklegendene Bono, The Edge, Larry Mullen Jr. og Adam Clayton klarte det i Belfast, da de kom tilbake med sin «eXPERIENCE + iNNOCENCE»-turné. En 30 meter lang skjerm, som bandet spilte både inni og under, delte nærmest salen i to halvparter. Alle i salen følte dermed de var nær scenen.

Bandet fra nordlige Dublin sparket i gang konserten bak skjermen med «The Blackout» fra deres nyeste album, «Songs of Experience». Skjermen løftet seg, og en enslig Bono ble værende på catwalken for «Lights of Home», før publikum ble belønnet med noen eldre klassikere i form av «I Will Follow» (som fikk hele salen til å hoppe opp og ned) og «Gloria». Settet inneholdt ellers en fin miks av nye låter og noen av bandets største hits, og overraskende mye materiale fra 1991s «Achtung Baby», hele seks låter, altså halve skiva. DEn evige showmannen Bono forvandlet seg til sitt «Achtung Baby-æra alter-ego MacPhisto, med  svart sminke og flosshatt.

Siden bandet fremførte hele «The Joshua Tree»-skiva på fjorårets turne, droppet de denne gang låter som har vært en selvfølge i enhver U2-konsert siden 1987, som «Where the Streets Have No Name» og «With or Without You». Men med tretten andre skiver på CVen gjennom de siste 40 år, var det likevel nok av kremlåter å spille.

Et høydepunkt var «Pride (In The Name Of Love)», som Bono dedikerte til Nobelprisvinner John Hume, som han hyllet som en fredsskaper. Den gang i 1998 sto Bono hånd i hånd med Hume og David Trimble som et ikonisk bilde av fredsprosessen.

Nå, i 2018, uttrykker Bono fortsatt sin politiske mening, denne gangen med hensyn til Brexit. Stående foran stjernene til et gigantisk EU-flagg, messet Bono: «Blessed is the train from Dublin to Sandy Row … blessed is Belfast .. still a great European city … Come hard or soft border we need to trust each other … together it’s easier», mens The Edge spilte åpningstonene til «One».

Nesten 40 år etter den første Belfast-konserten i 1979, er U2 stadig et av verdens beste live-band. Even better than the real thing. 5,5/6

Tekst og foto: Anne-Marie Forker