Kategorier
Intervjuer

Tostrup – Enmannsrock på norsk

Etter ti år som vokalist og gitarist i bandet Shirleys Temple, fire år som det samme i Revolver og et par år som trommis i Backstreet Girls er Frank Albin Tostrup klar med sitt første soloprosjekt, rett og slett kalt Tostrup.

Etter ti år som vokalist og gitarist i bandet Shirleys Temple, fire år som det samme i Revolver og et par år som trommis i Backstreet Girls er Frank Albin Tostrup klar med sitt første soloprosjekt, rett og slett kalt Tostrup. Pandemien satte en effektiv stopper for sceneaktivitet, så Frank har brukt mye tid i en gammel Moelvenbrakke han har innredet som lydstudio. Der har han gjort alt selv; komponert, skrevet tekster, sunget alt og spilt alle instrumentene selv.

Tekst: Inge Hassel
Foto: Ketil Hardy, Trond Sanne

– Takk for sist Frank, det har skjedd en del siden vi sist snakket, da du var på Byscenen i Trondheim med Backstreet Girls i 2019. Kan du fortelle litt om tiden etter?
– Jo, takk i lige så. Det første vi gjorde i 2019 var å stikke til Polen og spille inn skiva «Normal Is Dangerous». Den ble nominert til Spellemann, men stakk dessverre ikke av med prisen. Men albumet ble en høydare og hadde jeg sittet i juryen hadde Petter og Bjørn fått både rockeprisen og en hederspris for lang og tro tjeneste for norsk rock. Så ble det masse spillejobber over hele landet. BSG må ha landets beste fans, så det var hyggelig å møte mange av dem. Gutta i bandet er glimrende folk, men jeg trakk meg fra bandet i fjor. Men ingenting stopper BSG-toget, og jeg ønsker dem lykke til videre med ny trommis. Tanken om et soloprosjekt dukket opp litt tilfeldig og begynte med at jeg ville teste ut utstyret i mitt eget studio for å sjekke om det holdt mål i forhold til å gi ut noe. Studio er kanskje en liten  overdrivelse, det er en gammel Moelvenbrakke jeg har fått planta i et hjørne av hagen. Men det funka. Så det begynte med en låt og så ballet det litt på seg. Til slutt satt jeg med fjorten låter. Og jeg synes selvfølgelig det har blitt bra greier. Norskspråklig rock med akkurat passe rufsete gitarer. Egentlig en videreføring av mitt gamle band Revolver.

Via mobilkamera viser Frank oss rundt i Moelven-brakka hvor han har fått plass til fullt oppsett med gitarer, basser, mikrofoner og slagverk samt studioutstyr.
– Her inne har jeg gjort all jobben selv, bortsett fra trommene som jeg spilte inn i Falkensten Studio i Horten hos Terje Tollefsen. Lars Bjerke fra Horten har mikset låtene og de tre singlene som allerede er ute har Robert Hauge mastret i sitt BadaBing Studio. Så det er et rent Hortensprodukt fra A-Å.
– Så da er planen å få gitt ut plate?
– Det var i utgangspunktet planen, men jeg har landet på at jeg heller skal gi ut alt som enkeltstående singler. I forhold til å bygge opp noe og promotere Tostrup er det bedre å ha fjorten bein å stå på enn ett. Det gjør at levetiden blir lenger i forhold til markedsføringa av prosjektet. Så langt er tre låter ute og «Dødvinkel» blir neste singel ut 20. august.
– Hva kan lytterne vente seg av låtene til Tostrup?
– Jeg har lagd musikk jeg selv liker. Det skal være energi, skal være moro. Det er rett og slett straight rock med pop-elementer og norske tekster. Noen lettbeinte låter og noen litt tyngre, så jeg synes det har blitt passe variert. De som liker DumDum, Oslo Ess og generelt norsk rock vil nok få foten av disse låtene.
– Den første låta som ble gitt ut, «Hånd i Hanske» er en skikkelig feelgood låt. Da jeg satte på denne hjemme hos meg kom datteren min ut fra rommet sitt og spurte om vi ikke kunne spille den en gang til. Så det er tydelig at Tostrup funker for alle aldre.
– Det var jo hyggelig å høre, jeg er fornøyd sjøl, og jeg har faktisk fått veldig mange positive tilbakemeldinger på disse låtene fra andre enn datteren din. Fra både kjente og ukjente, musikere og ikke-musikere. Det er stor stas og betyr mye for meg.

– Mange har nok ikke hørt så mye om deg før, fortell litt mer om hvordan du endte her du er i dag.
– Jeg begynte som trommis, og hvis jeg skal være ærlig er jeg nok en bedre trommis enn gitarist og vokalist, men etter å ha spilt i en haug lokale band her i Horten stod jeg plutselig uten band en periode. Jeg har alltid hatt fokus på originalt låtmateriale, så å bli trommis i et coverband var ikke helt min greie. Ikke noe feil med coverband, jeg har spilt i flere, men greia for meg er eget materiale. Så hørte jeg Bad Religion-låten «Punk Rock Song» på et nachspiel og tenkte med en gang, en sånn låt skal vel jeg også klare å både lage, synge og spille gitar på! Så jeg skaffa meg en gitar, lagde noen tregreps pop-punklåter, fikk med to kompiser og så var jeg i gang. Så ble det Shirleys Temple og Revolver etter hvert. En periode satte jeg også sammen et bygderockband med egne låter, bare for å sjekke om jeg kunne lage låter i Hellbillies-land.
– Du har jo til og med skrevet en låt som ble plukket opp av Gene Simmons fra Kiss.
– Ja, at han ville bruke min låt «Asshole» som tittelspor på den andre soloplata si var ganske vilt. Jeg møtte han i Oslo da han var innom her på en promorunde. Ganske absurd at jeg plutselig satt på et hotellrom og snakket om en av mine låter med en av heltene fra barndommen som hang på veggen på gutterommet. Noen år senere ga vi faktisk ga vi faktisk ut låta på norsk med bandet Revolver med tittelen «Perler For Svin».
– Men tilbake til de 14 låtene. Hvordan går du frem for å få til disse når du gjør alt selv?
– Vel, det varierer – noen ganger kommer det et gitar-riff først, andre ganger dukker det opp en vers- eller refrengmelodi først og så bygger jeg låta vider derfra. Begge deler funker. Det aller beste med å sette seg ned alene var å starte helt fra scratch. Jeg har jo hatt mange år som låtskriver, så jeg har selvfølgelig en del idèer og låtskisser liggende, men av disse fjorten låtene er det faktisk bare versene på låten «Slave & Trell» som kommer fra en en gammel idè, en Revolver-demo som aldri ble brukt. Ellers er det bare helt nye låter og tekster.
– Og nå som du etter hvert får sluppet de neste låtene og denne pandemien sakte men sikkert legger seg. Hvilke planer har du videre?
– Det kommer selvfølgelig litt an på interessen rundt forbi. Jeg elsker å stå på en scene og spille for folk. Får jeg landa en bookingdeal blir det band og livejobber. Jeg tror disse låtene hadde funka fett live. Energi og moro, det er det som gjelder! Men først kommer altså «Dødvinkel» som singel nummer fire 20. august. Så det er bare å sjekke ut låtene, legge i spillelistene og tipse både Gud og hvermannsen om Tostrup, så ses vi kanskje på en scene etter hvert!