Kategorier
Retro

Starsailor | Good Souls: The Greatest Hits

I etterdønningene av 90-åras britpop kunne man lokalisere Starsailor; et kasus det ikke helt går å pisse opp etter ryggen, men som man allikevel er ufattelig glad, basert på de øyeblikk bandet lykkes.

Parlophone

I etterdønningene av 90-åras britpop kunne man lokalisere Starsailor; et kasus det ikke helt går å pisse opp etter ryggen, men som man allikevel er ufattelig glad, basert på de øyeblikk bandet lykkes. ”Love Is Here”, debuten fra 2001, er tidvis glimrende, tidvis traus. Oppfølgeren gjorde man lurt i å glemme så fort den forelå, mens det muskuløse tredjealbumet ”On The Outside” atter viste glimt av briljant, symfonisk tristesserock. Deretter trynet englenderne atter i gjødselsalaten – ”All The Plans” viste seg såpass ubrukelig at gruppa gikk i oppløsning. Siden har jeg jevnlig latt drønne mesterlige enkeltkomposisjoner som ”Tie Up My Hands”, ”Alcoholic”, ”Poor Misguided Fool”, ”Way To Fall” og himmelbårne ”In The Crossfire”. Alle disse, pluss fjorten øvrige – deriblant to splitter nye – finner veien til ”Good Souls”-kompilasjonen. Her savnes bare ”Counterfelt Life” og ”White Light”.

Samleskiva er for øvrig ikke ment som begravelsesliturgisk spadetak, men snarere en celebrering av et band som faktisk har gjenoppstått. I fjor la kvartetten ut på veiene igjen, og et femte studioalbum er ventet i løpet av 2016. Starsailors lyter til tross, jeg mottar budskapet med dårlig skjult glede. ”Give Up The Ghost”, den sterkeste av antologiens nyvinninger, bygger oppunder forventningene, og påminner tredjealbumets mørke pop-melankoli, umiskjennelig kronet av den tidligere korgutten James Walsh.

Geir Larzen

Utgivelsesdato: 13.11.2015