Kategorier
Live Nyheter

Riverside @ John Dee, Oslo

Et halvt år etter at gitarist Piotr Grudzinski døde av hjertesvikt, bestemte Riverside seg for å fortsette bandet. Og på denne turnéen må de overbevise oss om at den avgjørelsen var riktig.

Søndag 24. september 2017

Et halvt år etter at gitarist Piotr Grudzinski døde av hjertesvikt, bestemte Riverside seg for å fortsette bandet. Og på denne turnéen må de overbevise oss om at den avgjørelsen var riktig.

Det er fjerde gang Riverside besøker John Dee, men for første gang er det et fullsatt og forlengst utsolgt lokale som venter dem. Etter at de har spilt for et ganske spinkelt oppmøte her tidligere, er det gledelig å se at så mange flere har fått ørene opp for dette fantastiske bandet i det siste.

Bandsjef, bassist, vokalist og frontmann, Mariusz Duda, entrer scenen sammen med de to andre faste medlemmene, trommeslager Piotr Kozieradzki og keyboardist Michal Lapaj, og etter en litt unødvendig introduksjonstale, kjører de i gang showet som den trioen de har blitt redusert til. En blytung, mørk og mektig variant av låta «Feel Like Falling» (eller «Coda», om du vil) åpner konserten, og det høres nesten ut som en splitter ny låt med en kjent tekst. Halvveis ut i låta kommer turnégitarist Marceij Meller ut og drar igang en solo som allerede her gir oss tryggheten om at Riverside har funnet en mer enn godkjent erstatter på gitaren. I hvert fall for denne turneen.

Klassikeren «Second Life Syndrome» kommer overraskende på som andre låt ut, og det var nok flere enn meg i salen som har fulgt bandet en stund som satte stor pris på å få høre denne episke låta i sin helhet igjen. Og det blir allsang allerede på tredje låt, «Conceiving You» fra samme album. Det føles egentlig mer ut som en rekke ekstranummere enn åpningslåter. Rett og slett en kanonstart på konserten, det her.

Siden det er noen år siden Riverside var i Oslo sist, var det på sin plass å spille et godt utvalg fra de par siste skivene også, og spesielt låter som «The Depth Of Self-Delusion» og den mesterlige «Escalator Shrine» satt som skudd. Den litt eldre «Before», en personlig favoritt, avslutter hovedsettet sterkt før første ekstranummer «Towards The Blue Horizon» dedikeres til Piotr Grudzinski. Bandet virker litt ekstra på hugget i kveld, og er tydeligvis fullstendig klare over hva de har å bevise.

Avslutningsvis får vi nok en variant av låta de åpnet med, men denne gangen i en litt lysere drakt, med en følelse av håp for fremtiden. Riverside har satt strek og ser fremover. Og det skal bli spennende å følge dem videre herfra.

5/6 | Terje Embla

Foto: Geir Kihle Hanssen