Kategorier
Multimedia

Queen | A Night At The Odeon

Konsertplatene som ble omsatt mens Queen var operative – ”Live Killers” og ”Live At Wembley” – lyktes aldri å lodde dybden av kvartettens makeløse livekvaliteter. Heldigvis har rettighetshavere etter hvert slått arkivdørene på vidt gap.

Virgin

Konsertplatene som ble omsatt mens Queen var operative – ”Live Killers” og ”Live At Wembley” – lyktes aldri å lodde dybden av kvartettens makeløse livekvaliteter. Heldigvis har rettighetshavere etter hvert slått arkivdørene på vidt gap. Ikke før er ”Live At The Rainbow ’74” absorbert, så utstedes bandets legendariske julaftenkonsert av 1975 i dvd/cd-sett, opprinnelig direktekringkastet av BBC.

En drøy måned etter frigivelsen av det globale gjennombruddsalbumet, mesterverket ”A Night At The Opera”, inntok bandet Hammersmith Odeon. Og musikerne som invaderer podiet triumferer. ”A Night At The Odeon” avbilder Queen i sin livs form, på toppen av tronen, i ekstravagant barokk-futuristisk apparisjon. Såpass overbevisende er dette at jeg finner det makabert at ikke de ekstensive opptakene kom dvd-markedet til del før 40 år med vann skummet under broen. Lyd og miks er fremragende forvaltet – slippet står utmerket på egne ben som auditiv liveskive – og bildet er restaurert med ventelig hell, forholdene tatt i betraktning.

Bandet må ha slått pusten ut av tilhørerne nevnte julekveld, ikke minst under det forrykende potpurriet av ”Bohemian Rhapsody”, ”Killer Queen” og ”The World Of The Black Queen”. ”Bring Back That Leroy Brown”, en personlig favoritt, oppføres ikke mindre fjetrende. Sansegildet innestår rett og slett progressiv glamrock av uovertruffen art. Kanskje er det besynderlig at repertoaret i stort monn fylles av ­bandets tre første album, men ved veis ende – etter ”In The Laps Of The Gods”, rocke­kabaretnummeret ”Big Spender” og en dose fyrig 50-talls-rock’n roll – er man utmattet ekstatisk, inkapabel å påvise mangler ved en forestilling så musikalsk, så livsbejaende og så komplett at man skulle ønske det var julaften 1975 alle årets dager.

På toppen av det hele syder bonusseksjonen av matnyttig materie, hvorunder Bob Harris – julekveldens konferansier – intervjuer Brian May og Roger Taylor. På ferden er vi innom bandets første overfart til Japan, samt gratiskonserten avholdt i Hyde Park 1976. Umistelig.

5,5/6 | Geir Larzen

Utgivelsesdato: 20.11.2015