Kategorier
Nyheter Skiver

Petter Carlsen | Glimt

Altaværingen Petter Carlsen er en musiker som mestrer flere sjangere og mange vil nok forbinde han med den hardtslående og innovative duoen Pil & Bue. Men faktumet er at Petter har en solokarriere gående parallelt med Pil & Bue og nå er han ute med sin fjerde fullengder.

Frisk Pust Records

Altaværingen Petter Carlsen er en musiker som mestrer flere sjangere og mange vil nok forbinde han med den hardtslående og innovative duoen Pil & Bue. Men faktumet er at Petter har en solokarriere gående parallelt med Pil & Bue og nå er han ute med sin fjerde fullengder.

Fra sine tidligere utgivelser er Carlsen blitt kjent for dyp og vakker popmelankoli – fremført på engelsk. På «Glimt» er lydbildet nytt, popen tidvis fraværende mens melankolien fortsatt er sterkt til stede. Og det hele blir fremført på dialekt. Vakkert er det fremdeles – og vanvittig dystert, som de ville ha sagt det i Alta.

Hør bare, her er et lite utdrag fra tekstlinjen til «Gnist»: «God-onde skygga har vært som en klem. Skygga som blei med på byen og hjem – dyrke dem hardt i et destruktivt sinn – dem sleng mæ i bakken som nordavind». Og neste vers: «Vandranes rundt i full forakt – alle æ ser går i bøddelens drakt. Nu e det over nu e det slakt».

Altamusikeren legger åpenbart mye arbeid i tekstene og med sin filosofiske betraktning av viktige og private temaer klarer han kunststykket med å gi ut ti spor uten at det blir klisjefylt en eneste gang. Med tanke på at lengsel, i forskjellig form, er et gjennomgående tema på albumet er jo akkurat det helt utrolig.

Neida, han har tyllet det hele inn i en slags mørk mystikk – og sammen med fabelaktige tekster, sin egen stemme, spennende vokalmelodier og et stilsikkert arrangement får utgivelsen en helhet mange kan misunne han. Det er sofistikert, det er dystert, det er rolig, det er rått. Det er gåtefullt og det er alvorlig. Tekstene er som sagt dyptgående og sterke og når Carlsen i tillegg synger på dialekt blir også fremføringen personlig. Ikke det at han var upersonlig på de forrige utgivelsene, men denne kombinasjon som vi får på «Glimt» er bare så himla sterk.

Det er vanskelig å plukke ut høydepunkter på en utgivelse som i seg selv er et eneste stort høydepunkt. Jeg vil likevel trekke frem to låter. «Majestet» er den ene. Her får vi servert en såpass kraftfull melodilinje at man nesten ikke kommer videre til neste spor samtidig som Petter følsomt presenterer en vakker men trist historie en venn av en venn opplevde. Dystre «Gnist» som jeg nevnte tidligere er en annen. På troverdig vis blir vi presentert for Petters angst. En angst mange av oss har følt på.

Petter selv står bak låtskrivningen, gitar og vokal, mens Wetle Holte tar seg av de resterende instrumentene. Holte er også albumets produsent. Avslutningsvis vil jeg komme med en liten anbefaling. Spill albumet høyt. Det er da alle de lekre detaljene trer frem.

5,5/6 | Freddy Ludvik Larsen

Utgivelsesdato: 31.03.2017