Kategorier
Nyheter Skiver

Northquake | Victorious EP

17. februar ble den allerede frodige nordnorske rockehistorien enda et hakk fyldigere. Eller drit forresten i nordnorsk rockehistorie, la oss heller bare si norsk rockehistorie. Grunnen til at jeg kommer med en slik påstand er enkelt og greit fordi at da slapp Northquake sin debut-EP.

daWorks

17. februar ble den allerede frodige nordnorske rockehistorien enda et hakk fyldigere. Eller drit forresten i nordnorsk rockehistorie, la oss heller bare si norsk rockehistorie. Grunnen til at jeg kommer med en slik påstand er enkelt og greit fordi at da slapp Northquake sin debut-EP.

Det er Karasjok-musikeren Rolf Amundsen som står bak dette bandet og med seg til slagmarken har han både kjente og relativt ukjente musikere – men som samlet fremstår som en solid gjeng med stridsdyktige krigere. Amundsen selv vil for mange være best kjent som den samiske hitmakeren Rolffa. Nå har jeg aldri vært en stor fan av partymusikken til Rolffa, men jeg simpelheten elsker bidraget hans på Intrigue-låten «Álás». Bak slagverket sitter da også Intrigues hardtslående villmann, Øyvind Karlsen – mens drammenseren Jan Le’Brandt tar seg selvsikkert av vokalen. Knut Eilif Bakkevold boltrer seg på gitar og Gustav Peder Eidsvik trakterer firestrengeren på barskt vis. Rolf selv står oppført under gitar og vokal. Der det samiske heavyjoik-bandet Intrigue fremhever sin samiske identitet er det ingenting med Northquakes EP som tilsier at grunnleggeren kommer fra samme bygd som Kai Somby og kompani.

Åpningslåta på EP`en, «The Fire Within», starter med solide riff etter en kort ELO-liknende intro. Låtens store styrke ligger imidlertid i et ekstremt fengende refreng. «The Fire Within» har også flere partier og temposkiftninger som gjør at den holder seg flytende med god margin når man holder den opp mot andre melodiske rockelåter det er naturlig å sammenlikne med.

Neste låt, «Victorious», er litt av en kuriositet og for meg EPens mektige høydepunkt. Den seierssikre banden tar deg med inn i et musikalsk univers med herlige detaljer og forførende melodier. Imponerende. Dette er både innovativt og suggererende og svært overbevisende. Hvis dette er nivået bandet legger seg på har vi mye moro i vente. En veldig liten filleting irriterer meg dog, og det er et kort gitarparti før vi ledes inn på outroen. Partiet er kort men kunne godt vært kortere. For meg fremstår dette tørre gitarpartiet som festbrems – og hvor er egentlig den saftige gitarsoloen blitt av, hæ? Likevel, dette er dødstøffe saker.

«Homecoming» avslutter utgivelsen og er også EPens svakeste ledd. Lengselsfulle låter har det med å bli klisjefylte i ord og utrykk og bare med å lese disse få ordene kan du allerede tenke deg hvordan den låter. Jepp, akkurat slik er den – yndig, men mangler særegenheten de to forgjengerne har og blir i det hele tatt anonym i dette sterke selskapet.

Her får du altså melodiøs hardrock for alle pengene. Northquake bruker imidlertid ingen tjuvtriks og kaster seg uredd inn i en sjanger mange sliter med å lykkes i. Jeg gleder meg i hvert fall veldig til albumet som slippes senere i år samtidig som jeg anbefaler alle som er glad i klassisk kvalitetsmusikk å sjekke ut Northquakes «Victorious» på diverse strømmetjenester.

4,5/6 | Freddy Ludvik Larsen

Utgivelsesdato: 17.02.2017