Undertegnede nærmer seg 50, og da jeg fikk høre låta «Jeg vil ikke dra til IKEA» med det nystartede bandet med nettopp navnet Midtlivskrise, tenkte jeg umiddelbart at denne satt rett i sikringsboksen. Med teksten «Har vært hos svigers, har handla mat, vært på kurs og lært å rosemale fat» kaller jeg det for lettironisk pønk og det treffer midt i hjertet på en middelaldrende mann. «Drekka øl og poge», hva mer ønsker gutta (menn med grå hår) egentlig å gjøre i stedet for å dra på IKEA?
Midtlivskrise er et helt nytt rockeband satt sammen av kjente aldrende menn fra pønkens hovedstad, nemlig Horten. Vokalist Gard Mortensen (Mohammed) og gitarist/låtskriver Frank A. Tostrup (Shirleys Temple/Revolver/ Backstreet Girls) har slått seg sammen med gitarist Remi Antonsen (Exploding Head Syndrome/forgetaboutit), bassist Christoffer Aas-Pedersen (Pryl/Salvation Circus) og trommis Fredrik Fagerli Dahle (Masterpiece of Cake).
Ikke nok med det, de headliner på Vervenfestivalen (14. -15. juni) og hadde sin første konsert noensinne på Artilleriverkstedet i hjembyen 17. februar i år. For å finne ut litt mer om bandet tok vi kontakt med Frank Albin Tostrup for å stille noen spørsmål:
– Hei Frank, takk for sist, jeg ser du nettopp debuterte med Midtlivskrise på Artilleriverkstedet, har du lest noen konsertomtale fra den første live-opptredenen deres?
– Nei. Lokalavisa her i byen er god på kultur, men det er sjelden de kjører konsertanmeldelser. Men vi har fått massivt med hyggelige og positive tilbakemeldinger fra folk som var på konserten. Meldingen som går igjen er at bandet låt kanon og at det var som å få et slag midt i trynet, og det er selvfølgelig tilbakemeldinger vi synes er stas og setter stor pris på. Vi kjører også full pakke med lys og skjerm bak oss hvor det skjer artige ting som er relatert til tekstene i de forskjellige låtene. Publikum skal få underholdning for penga på en Midtlivskrise-konsert, det skal være gøy både for oss og folk i salen. Ekstra kudos til Christian Junge som styrer alt av lysdesign for oss. Han er dedikert og proff til fingerspissene. Folk i miljøet kjenner sikkert til Christian. Han har i mange år jobbet tett med både Kvelertak, The Dogs, Mayhem og flere andre høydare. I tillegg har vi med oss Håkon Ellingsen som lydtekniker, så vi tror det var en fet totalopplevelse for de 200 som var der. Det var første gigen, så da er det ekstra kult at det gikk så bra. Ellers har vi fått massivt med positive tilbakemeldinger på første singel, så det er tydelig at vi har truffet en nerve og at folk synes dette er gøy.
– Hva er bakgrunnen for bandet? Jeg tror jo selv at det var pga. at du satt og snekra låter og starta opp Horten Alternative Punkprosjekt som da endte opp i en Midtlivskrise, men her må vel du sitte på fasit.
– Det stemmer bra. Etter et par år som trommis i Backstreet Girls ble det et soloalbum, men siden det stadig dukker opp nye låt-idéer, lekte jeg meg litt i studio med et hobbyprosjekt jeg kalte Horten Alternative Pønkprosjekt. Bakgrunnen for navnet er lokal. I Horten har vi både Horten Alternative Trimklubb, Horten Alternative Mannskor og Horten Alternative plateselskap, så navnet skulle liksom gjenspeile at prosjektet var et alternativ til den alternative pønken. Jeg skrev tre låter til prosjektet i først omgang. To av dem sang jeg sjøl. På den tredje, som faktisk var «Jeg vil ikke dra på IKEA», hadde jeg lyst å ha med en annen vokalist. Gard Mortensen har jeg kjent litt i mange år. Han var frontmann i bandet Mohammed som gjorde sakene bra på 2000-tallet, på samme tid som jeg var vokalist og gitarist i mitt eget band, Shirleys Temple. På den tida var det litt vennskapelig kniving oss banda i mellom, men jeg har alltid syntes at Gard er en dritgod rockvokalist og frontmann. Så da var veien kort. Jeg sendte Gard låten og ringte og spurte om han var interessert. Heldigvis tente han på låta ganske kjapt. Han kom innom studioet mitt og la på vokal, og det er faktisk den versjonen som er ute som første Midtlivskrise-singel nå. Jeg hadde absolutt ingen planer om at det skulle bli noe band ut av det, men Gard mente at vi hadde noe der. Noe som ville stikke seg ut. Og jo mer vi snakka om det, jo mer virka det som en god idé. Så vi begynte å drodle rundt bandnavn i forhold til tekstuniverset på låtene og så balla det bare på seg. Gard kjente Fredrik (trommer) og Christoffer (bass) og de var ikke vanskelige å be. Remi (gitar) spilte på den siste solosingelen jeg ga ut og var derfor en bra mann å spørre. Så besetninga var klar, men flere av oss hadde aldri møtt hverandre før vi stod i øvingslokalet for første gang. Det kunne jo gått rett til helvete. Men heldigvis var kjemien der allerede fra første testøving.
– Bortsett fra pønk, hva skiller dere fra andre band?
– Vi karakteriserer oss ikke som et pønkband. Vi spiller rock. Noen ganger går det fort, andre ganger går det sløyere. Jeg har heller aldri hørt mye på pønk, bortsett fra Sex Pistols og The Clash. Jeg har en helt annen musikalsk bakgrunn og det høres sikkert i låtene. Jeg har vokst opp med 80-talls hardrock, men har hørt på alt fra Motown til Iron Maiden til U2 til Motorhead til Hanoi Rocks til ABBA til Stones og Beatles. En god låt er en god låt uansett stil. Så derfor låter vi kanskje litt annerledes enn mange andre band i sjangeren og stikker oss forhåpentlig litt ut musikalsk. Men det som skiller oss fra andre band er selvfølgelig tekstene. Hvis man skal være ærlig, og det skal man jo, så kan det virke som de fleste andre rockband synger småpubertale, virkelighetsfjerne og ganske intetsigende tekster om hjerte, smerte, sex, drugs og rock ́n roll, mens vi rett og slett er godt voksne mannfolk som spiller beinhard rock og synger om hvordan det faktisk er å være godt voksne mannfolk, på godt og vondt. Vi tar for oss de små og store krisene menn som har bikka middagshøyden opplever i det daglige. Krisene vi også kjenner på selv. Tematikken er garantert gjenkjennbar og vi tar for oss både prostataproblemer, generelt kroppsforfall, sårt tiltrengte trengte lesebriller, for høyt kolesterolnivå og ufrivillige IKEA-turer. Men dette er ikke et tulleband, hvis noen tenker det. Vi har alle vært rundt kvartalet ganske mange ganger i andre band, så vi sparker godt i fra oss musikalsk. Det Midtlivskrise byr på er seriøs ironisk rock!
– Dere skal spille på Vervenfestivalen i sommer, blir det flere opptredener?
– Ja, vi ble faktisk booka til Vervenfestivalen kun på bakgrunn av noen demolåter. De synes det er en dritgøy greie som låter fett og som også er litt på siden av det andre band driver med. Så det gleder vi oss til. Vi er i dialog med noen bookingselskaper, så får vi se hva det blir til. Kanskje det blir noen supportjobber der det passer og muligens noen festivaler. Vi er godt voksne karer, men klok av skade fra tidligere band har vi denne gangen god tid og is i magen. Det viktigste er å bygge bandet og ta de riktige avgjørelsene. Vi har stor tro på at vi har noe bra på gang her, så vi trenger ikke å forhaste oss.
– Hva ønsker dere å oppnå med bandet? Plate ? Når ? Andre spesifikke mål?
– Vi har allerede begynt å jobbe med nye låter i studio, så det kommer nok et par singler til før det eventuelt blir album. Det er en prosess vi skal diskutere med MTG Music som vi nylig har signert kontrakt med. Vi har det dritgøy med dette bandet, og så håper vi jo at andre også vil synes at det er gøy. Tilbakemeldingene så langt er i hvert fall veldig gode. Men selvfølgelig skal vi ut og spille. Alle kommer før eller siden til å oppleve Midtlivskrise.
Tekst: Inge Hassel
Foto: Remi Antonsen