Kategorier
Skiver

Last In Line | Heavy Crown

Last In Line ble startet av de fire medlemmene fra det originale Dio-bandet uten Ronnie James selv – de fikk istedet inn nykomlingen Andrew Freeman på vokal, en kar med en suveren strupe som selvsagt kan sin Dio. Meninga var å spille Dio-låter på konserter, men etterhvert kom ideen om en skive med egne låter. Og man hører jo helt klart hva det er tuftet på – mange av disse låtene kunne lett glidd inn på en av de tre første Dio-skivene.

Frontiers

Last In Line ble startet av de fire medlemmene fra det originale Dio-bandet uten Ronnie James selv – de fikk istedet inn nykomlingen Andrew Freeman på vokal, en kar med en suveren strupe som selvsagt kan sin Dio. Meninga var å spille Dio-låter på konserter, men etterhvert kom ideen om en skive med egne låter. Og man hører jo helt klart hva det er tuftet på – mange av disse låtene kunne lett glidd inn på en av de tre første Dio-skivene. Og det er naturlig nok, for herrene Vivian Campbell, Jimmy Bain og Vinnie Appice skrev jo veldig mye av musikken til «Holy Diver», «The Last In Line» og «Sacred Heart».

Den største utviklingen siden da hører man i Campbells gitarspill, han har et atskillig bredere spekter nå, og bruker det også på disse låtene. Gang på gang forventer man at Ronnie James Dios majestetiske stemme skal komme inn, men Andrew Freeman gjør en strålende jobb med sin egen røst, han prøver fornuftig nok ikke å imitere mesteren. Det låter atskillig freskere og inspirert enn Vinnie Appices andre Dio-relaterte band, Resurrection Kings med «Dream Evil»-gitarist Craig Goldy.

Lydmessig er dette kanon, produsent Jeff Pilson (mest kjent som bassist i Dokken, Foreigner og Dio) har gjort en glimrende jobb for å få det riktige lydbildet med det klassiske Dio-soundet oppdatert til 2016. Og tekstmessig er dette mørke saker, og titler som «The Sickness», «Already Dead» og «Devil In Me» minner oss på at ikke bare er RJD død av kreft, men Vivian Campbell har gjennomgått utallige cellegiftbehandlinger for blodkreft de siste årene, og i januar falt bassist Bain brått ifra, med noe som rapporteres å være lungekreft. Det skal visstnok ikke være slutten på bandet, som akter å fortsette med en erstatter for Bain. (Skal vi tippe at Jeff Pilson tar den jobben?) Siden innspillingen av skiva har også keyboardist Claude Schnell takket for seg, så kanskje skulle bare Campbell og Appice fortsette under navnet The Ronnie James Duo.

4/6 | Geir Amundsen

Utgivelsesdato: 20.02.2016