Kategorier
Live Nyheter

Green Carnation @ John Dee, Oslo

Green Carnation har steget opp av glemselen og leverte den mest dynamiske, lekne og suverene konserten denne anmelderen noensinne har sett på John Dee. For de uinnvidde befinner Kristiansandsbandet seg et sted i aksen mellom progressiv- og doom-metall, og er kanskje best kjent for den legendariske «Light of Day, Day of Darkness», som er en låt på 60 minutter uten et eneste svakt parti. Bandet er nylig igang igjen etter å ha vært inaktivt i mange år, og kanskje nettopp derfor var onsdagens konsert en oppvisning i spilleglede. Musikalsk og dynamisk var fremførelsen en ren maktdemonstrasjon.

Onsdag 29. november 2017

Green Carnation har steget opp av glemselen og leverte den mest dynamiske, lekne og suverene konserten denne anmelderen noensinne har sett på John Dee. For de uinnvidde befinner Kristiansandsbandet seg et sted i aksen mellom progressiv- og doom-metall, og er kanskje best kjent for den legendariske «Light of Day, Day of Darkness«, som er en låt på 60 minutter uten et eneste svakt parti. Bandet er nylig igang igjen etter å ha vært inaktivt i mange år, og kanskje nettopp derfor var onsdagens konsert en oppvisning i spilleglede. Musikalsk og dynamisk var fremførelsen en ren maktdemonstrasjon.

Sist gang bandet spilte i Oslo var så langt tilbake som 2005, og bandet har hatt en lang pause siden «Acoustic Verses» kom ut i 2006. For oss som gikk glipp av konserten i Kilden i Kristiansand i fjor var det stort å få dem til Oslo etter all denne tiden – dette var min første konsert med bandet, og jeg ante virkelig ikke hva jeg gikk til. Musikken jeg hørte på tidlig i 20-årene fikk nytt liv, og uansett hvor glad jeg har vært i Green Carnation på plate er det åpenbart at det er live dette bandet må oppleves. Jeg tok meg selv i å stå med et bredt smil under mesteparten av konserten – tunge, seige rytmer, velkomponerte melodier, høy headbanger-faktor, fornuftig bruk av dobbel basstromme (ikke for mye, ikke for lite) – det var rett og slett vanvittig fett. Jeg gikk inspirert og glad ut av John Dee, og følelsen av å ha fått en skikkelig vitamininnsprøytning satt i kroppen.

Det var ufortjent lite publikum tilstede – John Dee var kanskje fylt til rundt en tredjedel av full kapasitet. Bandet lot seg ikke affisere av dette og rocket til svetten sprutet, og de ivrige headbangerne (som det var mange av) fikk desto mer plass til håret. Bandets beskjeggede vokalist Kjetil Nordhus har en tilstedeværelse som er metallsjangeren verdig, og jeg tok meg stadig i å reflektere over hvor dyktige disse gutta er. Jeg fikk for øvrig forespeilet at gjenforeningen er et faktum, og at bandet jobber med nye låter – vi fikk også høre to særdeles lovende premierer på låtene «Afterglow« og «Sentinels of Chaos« i går. Det er med andre ord mye å glede seg til i 2018.

Oslos befolkning kan deles opp i de lykkelige som var der, og de som ikke var der – hvis man liker god metall og entusiastisk musikalsk håndverk bør man vite sin besøkelsestid neste gang Green Carnation skal spille.

6/6 | Karoline Hagane

Foto: Anne-Marie Forker