Kategorier
Live Nyheter

Geoff Tate @ Olsen på Bryn, Oslo

Geoff Tate er for tiden på Europaturne hvor han fremfører låter fra sitt ex-band Queensrÿche i akustiske versjoner, backet av et irsk gateband. I Oslo spilte han for fullt hus på «en kinarestaurant» (i følge ham selv) i utkanten av sentrum.

Torsdag 12. januar 2017

Geoff Tate er for tiden på Europaturne hvor han fremfører låter fra sitt ex-band Queensrÿche i akustiske versjoner, backet av et irsk gateband. I Oslo spilte han for fullt hus på «en kinarestaurant» (i følge ham selv) i utkanten av sentrum.

I utgangspunktet høres det lettere absurd ut å presentere Queensrÿche-låter med kassegitarer, fiolin, cello, mandolin og perkusjon. Dette var det irske Band Anna, som Tate så spille på gata i Cork i fjor, og inviterte med seg på en akustisk turne. Dessuten var Scott Moughton, gitaristen fra Tates soloband Operation: Mindcrime, med på scenen, og lydmannen var ingen ringere enn Kelly Grey, som overtok for Chris DeGarmo på gitar i Queensrÿche. (Og datter Emily sto og solgte merch.)

Apropos Chris DeGarmo, så var det han som hadde skrevet brorparten av materialet som ble fremført denne kvelden. Og det var helt fint for publikum, siden de fleste kan være enige om at Tate ikke har lagd en knallbra skive på over tyve år. Det viser kanskje også hvor liten tro Tate har på sitt eget materiale, når kun en eneste låt var hentet fra hans post-Ryche-karriere eller soloskiver.

Kuriositeten med å se en av våre gamle helter på en liten og særs intim scene var nok hovedtrekkplasteret for de fleste denne kvelden, men når Tate åpner showet med godbitene «Walk In The Shadows» (fra «Rage For Order») og «Another Rainy Night (Without You)» fra «Empire», er tonen satt for en hyggeaften med gamle gromlåter. De alternative arrangementene fungerte i stor grad utmerket, med et par skjærende unntak som hørtes ut som en kompisgjeng på nachspiel som hadde dratt frem kassegitarene for å kjøre noen gamle Queensrÿche-låter. Spesielt innslaget av fiolinen var en positiv overraskelse og skapte en uventet dybde og følelse i låtene.

Tate selv har naturlig nok mistet noe av rekkevidden på sin en gang så fantastiske stemme, og han prøver ikke engang å nå de høyeste tonene, som f.eks på introen til «Take Hold Of The Flame». Men i det lavere registeret er han fortsatt helt konge, og han ser ut til å være i godt humør. Han benytter anledningen til å fortelle lengre historier bak mange av låtene, og har en interaktiv dialog med publikum, selv om setlista stort sett har vært identisk på hele turneen – her er forståelig nok ikke rom for ønskelåter, når han knapt hadde møtt bandet sitt engang før de la ut på turne.

Beliggenheten av scenen på Olsen gjør det særs knotete å gå av scenen før et eventuelt ekstranummer, så de ble like godt værende der før de noe overraskende avsluttet med «Around The World», den eneste anstendige låten fra utskjelte «Dedicated To Chaos», og absurd nok en cover av Dropkick Murphys «I’m Shipping Up To Boston» med fiolinist Ryan Parsons på hovedvokal, mens Tate klappet og koret.

Det var mange Queensrÿchefans som bevisst hadde droppet å komme denne kvelden fordi de ikke ville høre gamle favoritter i alternative versjoner på en liten klubb foran drøye hundre tilskuere. De gikk kanskje ikke glipp av noe stort, men det var likevel en spesiell og gjennomført trivelig opplevelse for de som møtte opp.

Har vi intervju med Geoff Tate i neste nummer, spør du? Tja, på en måte. Mannen var så potte sur, nedlatende og ordknapp da vi snakket med ham før konserten at vi reiste oss og gikk etter fem minutter, hvorpå manager og hustru Susan Tate kom løpende etter oss og ba ydmykt om unnskyldning for at han var «such a rude jerk«. Hun gikk tilbake backstage og kjeftet mannen huden full, hvorpå Tate selv oppsøkte oss i salen rett før showtime og sa at «hans kone mente at han skyldte oss en unnskyldning for at han hadde vært så uforskammet.» (Det er ikke alltid like stas å møte sine gamle helter som hang på veggen på gutterommet…) Men det skal sies, han skjerpet seg voldsomt og var smilende og blid da han møtte fansen etter konserten for signering og fotos. («Intervjuet» finner du her!)

4/6 | Geir Amundsen

Foto: Arash Taheri

Geoff Tate spilte disse låtene på Olsen på Bryn:
Walk in the Shadows – fra ‘Rage for Order’
Another Rainy Night (Without You) – fra ‘Empire’
Some People Fly – fra ‘Hear in the Now Frontier’
Jet City Woman – fra ‘Empire’
Chasing Blue Sky – fra ‘Hear in the Now Frontier’
Bridge – fra ‘Promised Land’
Until There Was You – fra ‘Q2K’
Out of Mind – fra ‘Promised Land’
Silent Lucidity – fra ‘Empire’
The Fight – fra Operation Mindcrime’s album ‘Resurrection’
Blood – fra ‘Tribe’
Take Hold of the Flame – fra ‘The Warning’
The Lady Wore Black – fra ‘Queensrÿche EP’
Hundred Mile Stare – fra ‘American Soldier’
I Don’t Believe in Love – fra ‘Operation Mindcrime’
Eyes of a Stranger – fra ‘Operation Mindcrime’
Around the World – fra ‘Dedicated to Chaos’
I’m Shipping Up To Boston – cover av Dropkick Murphys

Les også våre tidligere intervjuer med Queensrÿche fra 2015 og 2013!