Kategorier
Live Nyheter

El Caco @ Rockefeller, Oslo

Releasefesten for El Cacos nye plate “7” ble en skikkelig fest. For i løpet av snaue halvannen time ble det svidd av 19 låter (20 om vi regner med instrumentalen “In Space Space All Huge Beasts Just Look Tin”, som ble brukt som introlåt).

Lørdag 9. januar 2016

Releasefesten for El Cacos nye plate “7” ble en skikkelig fest. For i løpet av snaue halvannen time ble det svidd av 19 låter (20 om vi regner med instrumentalen “In Space Space All Huge Beasts Just Look Tin”, som ble brukt som introlåt). El Caco streifet innom samtlige av sine syv album, så det ble en slager­parade, så å si. El Caco smalt like godt i gang med tre låter fra ­kritikerroste The Search fra 2005. Og om jeg personlig følte at det var ­antydninger til rust under førstelåta ­“Leaving”, så hadde det forsvunnet som dugg for solen med helstøpte fremføringer av “Someone New” og “Substitute”, sistnevnte det nærmeste El Caco har kommet en hit. Og her får vi første glimt av de høyder bassist og vokalist Øyvid Osa skal ta oss med på vokalmessig resten av kvelden. Han synger klokke­rent med den edgen i stemmen man bare får når det synges fra sjelen. Det er ­ekstremt få rocke­vokalister som overgår Osa hva inn­levelse, trøkk, rockeedge og eleganse gjelder.

Selvfølgelig får Osa konkurr­anse av publikum under refrengene, og allsang og klapping fra et tent publikum var det flere ganger i løpet av kvelden. Spesielt god publikumstrøkk ble det da Osa dirigerte i gang “nynneallsang” til introriffet på “Individuals”. Det satt som urin i kram snø. Låtene er laget for å spilles live. Skittent, groovy og ­fengende. Og når Øyvind Osa leverer selve primalskriket på “Beyond Redemption” er jeg neppe den eneste i lokalet som får ståpels.

El Caco er tighte og denne kvelden var det som å få en knyttneve med energi i trynet. Hva så med de nye låtene? Det blir fire av dem, og alle ­sitter. Spesielt de tre som kommer helt mot slutten av settet. Beintøffe “Sickness”, der Osa snerrer “this, this is war” så tro­verdig at man bare venter på å få en bombe i hodet og den skamløst fengende “Curious”. Når El Caco så avslutter ballet med en overmåte ­energisk versjon av førstesingelen på deres ferske plate, kruttønna “Ambivalent”, spiller de så malingen flasser av fasader i hele Oslos indre bykjerne. ­Energinivået er det få som matcher. El Caco er fremdeles et av Norges beste liveband. Helt utvilsomt.

5/6 | Lars Martin Gimse

Foto: Arash Taheri