Kategorier
Nyheter Skiver

Bailltak | Finnmark

Når Bailltak sparker debutalbumet Finnmark ut på markedet, flerrer musikerne samtidig opp den nordnorske rockehimmelen med kolossal selvtillit. For med fandenivoldske pågangsmot tar Vadsø-bandet, ja nettopp, et solid balletak på lytterne med denne utgivelsen.

Rob Mules Records

Med en kruttsterk blanding av grim krigshistorikk og bråkjekk patriotisme hyller musikerne hjemfylket og regionens særegne historie på ramsalt vis. Gutta leker heller ikke verdensstjerner, men forkynner breialt eget budskap gjennom barske riff og på kav finnmarksdialekt. Oppskriften er velkjent. Tankene sendes umiddelbart i retning av et annet band med henvisning til smertefullt grep, nemlig Kvelertak.

«Æ blir så forbainna. Så inni helvete forbainna!», innledes låta «Finnmark Til Æ Dør» med. Og det er nettopp dét de fem musikerne høres ut som. Helvetes forbanna når vokalist Alexander Corneliussen spytter ut tekststrofene, støttet opp av nådeløse riff fra gitaristene Ivan Josefsen og Runar Mietinen. Bak den energiske rytmeseksjonen står bassist Arnfinn Vangsvik og Mathias Johnsen på trommer, fjellstøtt.

Sjangermessig er det bredbeint, men aldri i fare for å havne i spagaten. Bandet er troverdig og trygg på budskap og stil, som har solid forankring i hardrock, metal, trash og punk. På robuste «Vårt Kall» lovprises også egen musikalske retning. Muligens 80-tallspreget, men også proppfull av hyggelig nostalgi om man ikke er av det selvhøytidelige typen. Totalt består albumet av 10 illsinte spor, der tittellåta «Finnmark» er den som stikker seg mest frem.

Og hør på det her da: «Vi har overvunnet krig og sentralisering. Prøv dåkk’igjen, det e en krigserklæring. Vi har de tøffeste jævlan i hele nasjonen, HV, partisanera og Altabataljonen» Tøffere blir det ikke, selv om undertegnede er fra toppen av Norge selv.

Men samtidig som albumet har et vanvittig potensial, mangler det likevel en del på variasjon for å kunne kategoriseres helt i toppsjiktet. For sparsomt med variasjon i tempo og takt, samt den konstante messingen om krig, offer og underkastelse kan på høytrykk bli i meste laget.
Gutta burde gått hardere inn for kvalitet istedenfor kvantitet. Selv om albumet bare er knapt 35 minutter langt, ville i mangel av variasjon et par låter mindre styrket helhetsinntrykket

Ikke misforstå. Til tross for dette mener jeg albumet inneholder nok helstøpte låter til å kose seg maks utover sommeren.

5/6 | Freddy Ludvik Larsen

Utgivelsesdato 3. mai 2024