Kategorier
Nyheter Skiver

Ayreon | The Source

Det skjer noe rart med meg når en ny Ayreon-plate detter ned i postkassen min. Jeg får en følelse av at jeg snart får hilse på en god gammel venn. Der de fleste band slipper plate nesten hvert år så kommer Arjen Anthony Lucassen med nytt materiale hvert tredje-fjerde år, og man kan forstå hvorfor.

Music Theories Recordings / Mascot

ayreon-thesourceDet skjer noe rart med meg når en ny Ayreon-plate detter ned i postkassen min. Jeg får en følelse av at jeg snart får hilse på en god gammel venn. Der de fleste band slipper plate nesten hvert år så kommer Arjen Anthony Lucassen med nytt materiale hvert tredje-fjerde år, og man kan forstå hvorfor. Ayreon er et prosjekt som til nå har produsert 9 konseptalbum der 6(!) av disse foregår i samme univers og har den samme historien i bunn. Han har med biter og temaer som går igjen i alle disse albumene. Arjen Spiller stort sett alt av instrumenter selv, så da er det ikke rart det tar noen år å få lagd alt. Og herregud det er verdt ventetiden når album som «The Source» kommer ut av det!

Når jeg sier han gjør alt selv så er det en sannhet med modifikasjoner. Med seg på laget har nemlig Lucassen en bråte med gjesteartister, både vokalister og instrumentalister. «The Source» består muligens av den beste line-up’en han noen gang har hatt, med vokalister som våre egne Michael Eriksen (Circus Maximus) og Nils K. Rue (Pagan’s Mind), James LaBrie (Dream Theater), Russel Allen (Symphony X), Tobias Sammet (Edguy, Avantasia) og Floor Jansen (Nightwish) for å nevne noen. Han har også fått med seg Paul Gilbert på noen gitarsoloer. Jeg vil likevel trekke frem australske Michael Mills (Toehider) som jeg mener gjør den største prestasjonen på skiven, med sin ekstreme rekkevidde og harmonier ut av denne verden (pun intended).

Arjen Lucassen har tidligere sagt han var ferdig med ”Planet Y/The Forever”-historien og skulle nå begynne på noe nytt. Den gang ei, «The Source» forteller historien før platen ”01011001”, og forteller dermed starten på hele Ayreon-historien. «The Source» handler kort fortalt om hvordan ”The Forever”, en rase fra planeten Alpha, og menneskets forfedre, måtte flykte fra sin egen planet da teknologien tok overhånd og ødela planeten, og hvordan de fant planeten ”Y” og ble udødelige. Høres det avansert ut? Ikke noe problem, skiven har sin helt egne historie, men kan anbefale nye Ayreon-lyttere å sjekke ut «01011001»(der norske Jørn Lande har en rolle).

Dette er det hardeste Ayreon-albumet så langt med vesentlig mer gitar og en noe mørkere historie enn tidligere. Jeg personlig syns det kler Ayreon best når han har disse store, nesten grandiose temaene, for Arjen Lucassen er en mester til å vite når det er nok, og kommer med et kontratema, gjerne med lett fløytespilling og orgel før det bygges opp igjen til nye høydepunkter.

Jeg syns det er vanskelig å dra fram enkeltlåter på et sånt album da det er helheten og historien som er i sentrum, men om jeg skulle gjøre det så er «Everybody Dies» en god single der man får et godt inntrykk av hvordan resten av den doble CDen er. Og så må man jo bare elske den selvironiske låten ”Journey To Forever”, et klisjéfylt musikalnummer, du vet, den der alle hovedrolleartistene står og holder hender mot slutten av stykket og synger hver sin linje og alle er over the top lykkelige!

Er du fan av rock, metall, prog, folk, rock opera eller bare en av gjestemusikerne så vil du garantert bli positivt overrasket over «The Source», om du attpåtil er fan av Arjen Lucassens tidligere verker kommer du til å elske den, da dette muligens er hans beste verk til nå. Derfor har jeg ingen annen mulighet enn å gi denne platen toppkarakter.

6/6 | Aksel Sandvik

Utgivelsesdato: 28.04.2017