Kategorier
Live Nyheter

Steve Hackett @ Sentrum Scene, Oslo

Det er litt over 10 år siden Steve Hackett sparka i gang turnéserien «Genesis Revisited», som har vist seg så populær at den gamle Genesis-gitaristen har lagt ut på samme runde nesten hvert år siden, med litt forskjellige setlister. Sist han besøkte oss var det livealbumet, og Hacketts svanesang med gamlebandet, «Seconds Out» fra 1977 som sto i fokus, og nå er det «Foxtrot» fra 1973, som tross alt fyller 50 i år.

Tirsdag 16. mai 2023

Det er litt over 10 år siden Steve Hackett sparka i gang turnéserien «Genesis Revisited», som har vist seg så populær at den gamle Genesis-gitaristen har lagt ut på samme runde nesten hvert år siden, med litt forskjellige setlister. Sist han besøkte oss var det livealbumet, og Hacketts svanesang med gamlebandet, «Seconds Out» fra 1977 som sto i fokus, og nå er det «Foxtrot» fra 1973, som tross alt fyller 50 i år. Låtene har vi selvfølgelig hørt ham spille før, men i kveld får vi dem altså i albumrekkefølge. Først blir det dog et sett med sololåter.

Låtene i første sett er stort sett hentet fra de to kanskje mest kjente soloalbumene hans fra 70-tallet, «Voyage of the Acolyte» og «Spectral Mornings». Både «Ace of Wands» og «Every Day» er klare publikumsfavoritter, men også den småjazza «Camino Royale» fra 80-talls skiva «Highly Strung», og fete «The Devil’s Cathedral» – det eneste innslaget fra sisteskiva «Surrender Of Silence» – må fremheves. Kremlåta «Shadow of the Hierophant» får, ikke overraskende, nesten like mye jubel som de gamle Genesis-låtene som kommer senere. Dessverre blir det bare et utdrag fra denne i kveld, men den klarer likevel å bygge seg opp til et klimaks med sitt deilige gitarparti, og med god hjelp fra trommis Craig Blundell som får utfolde seg godt mot avslutningen. Litt unødvendig tidsbruk på en lang bass-solo kunne til fordel vært byttet ut med enda en sololåt (eller en fullstendig «Hierophant»), men den er i hvert fall ganske underholdende.

Steve Hackett har vært imponerende kreativ og produktiv som soloartist. Gullrekka han ga ut rundt årtusenskiftet med «Darktown», «To Watch The Storms» og «Wild Orchids» står som påler fremdeles. Dessverre får vi ingenting fra disse i kveld, men den første timen er uansett en god påminnelse om at han har en sterk låtkatalog også utenfor Genesis.

Hans faste bandmedlemmer Roger King og Rob Townsend har vært med i over 20 år nå. Og foruten allerede nevnte Craig Blundell på trommer, er det svenske Jonas Reingold som trakterer bassen i kveld. Sammen er de et knallsterkt og godt samspilt band som tydelig har god kjemi på scenen. Vokalist Nad Sylvan er selvfølgelig også med, som han har vært på alle «Genesis Revisited»-konsertene, men dukker bare tidvis opp, og litt i bakgrunnen, i første sett. Han blir selvfølgelig mer sentral når det blir behov for en Peter Gabriel-imitator senere.

Etter en kort pause starter andre sett med den velkjente mellotron-introen til «Watcher of the Skies», og alle proghjerter gleder seg. Nydelige «Time Table» og den litt skjulte skatten «Can-Utility and the Coastliners» er særs velkomne låter vi ikke hører så altfor ofte. Monsterlåta «Supper’s Ready» sitter som et skudd og griper oss nok en gang. Siste halvdel, med «Apocalypse in 9/8», er alltid et høydepunkt å høre live med et så godt band som dette. Og selv om Nad sliter litt med å holde følge på noen låter, eksempelvis «Get ‘em Out By Friday» hvor han anstrenger seg litt for mye, er han en mer naturlig del av pakka her.

Erkeklassikeren «Firth of Fifth» er første ekstranummer ut, og Hacketts signatursolo sender frysninger gjennom hele kroppen. Som den alltid gjør. Nå har jeg sett utallige tributebands, samt moderbandet med Daryl Stuermer prøve seg, og ingen gjør denne like godt som Hackett selv. Konserten avsluttes sterkt og i kjent stil med deres egne eksperimentelle vri på «Los Endos», og vi gleder oss allerede til neste besøk.

5/6 | Terje Embla

Foto: Geir Kihle Hanssen