Kategorier
Litteratur

On Track… Steve Hackett – every album, every song

Steve Hackett er nok mest kjent for sine drøye seks år i Genesis på syttitallet, der han bidro på det som mange av fansen mener er de mest klassiske og legendariske skivene. Men han har også en omfattende soloproduksjon, og Geoffrey Feakes sin bok er en gjennomgang av alle soloskivene opp til og med albumet “Under A Mediterranean Sky”.

Geoffrey Feakes | Sonicbond Publishing

Steve Hackett er nok mest kjent for sine drøye seks år i Genesis på syttitallet, der han bidro på det som mange av fansen mener er de mest klassiske og legendariske skivene. Men han har også en omfattende soloproduksjon, og Geoffrey Feakes sin bok er en gjennomgang av alle soloskivene opp til og med albumet “Under A Mediterranean Sky”. Studioalbum (også med bonuskutt fra nyutgivelser), livealbum og samarbeid blir omtalt, så man kan trygt si at det er en rett så grundig innføring i flere sider av Hacketts musikalske virke. Det er også en del med foto av cover, konserter, memorabilia og slikt, men den oppleves i det store og det hele som lite interessant og tilfeldig sammensatt.

I likhet med de andre bøkene i samme serie, holder Feakes seg til formen der man tar for seg hver skive gjennom at den først har en liten del med generelle opplysninger, før den så tar for seg hver låt i den rekkefølgen de kommer på skivene. Som alle slike bøker blir det jo mye subjektiv synsing, og selv om det skinner gjennom at han er fan, kommer han til tider også med kritikk av en del låter og skiver, og slik oppnår han en balanse som gir det hele litt troverdighet og skinn av objektivitet. Boka er skrevet på lettfattelig engelsk, og selv om den på ingen som helst måter er spesielt akademisk, er det helt klart at han kan en del om musikkteori, noe som gjør at en analysene og meningene får litt vekt. Boka tegner forøvrig et bilde at en artist som har et kjernepublikum, og når man ser på listeplasseringene for hvert album, merker at det er generelt lave plasseringer på de egne tingene, og høye på de der han tolker Genesis.

Boka består for det meste av personlige plateanmeldelser, og det er lite av det som etter min mening kunne gjort det mer interessant, nemlig ny informasjon og opplysninger,  samt perspektiver som setter musikken inn i en større kontekst. Jeg savner også referanser til andre bøker og artikler, og det er ikke mye informasjon man ikke finner her som man ikke kan finne på platecovrene. Det er også litt underlig at han ikke referer til Hacketts underholdende og informative selvbiografi fra 2020, som kunne vært med på å sette en del av skivene i annet lys. Selv om jeg ikke lærte så mye nytt, oppdaget jeg at det å bla meg gjennom boka gjorde det tydelig for meg hvor lite jeg har hørt av deler av karrieren hans, så boka fikk meg i alle fall til å lytte gjennom katalogen og gi en del skiver en ny sjanse.

En grei gjennomgang av en spennende musikers karriere, men ikke på noen som helst måte essensiell lesning.

3,5/6 | Trond Gjellum

Utgivelsesdato 11.juni 2021

Musikkbøkene til Sonicbond Publishing kan kjøpes direkte fra forlaget, eller fra Platekompaniet – de slippes etterhvert også på Kindle!